Între 28 și 29 martie 2015, s-a desfășurat Final Frontier ediția a IV-a, târg dedicat literaturii SF&F, ținut la Nexus Club. Este primul eveniment de acest gen la care am participat din postura de invitat și a fost o experiență care ar merita trecută pe hârtie, dar în lipsa ei voi scrie o scurtă cronică pe blog despre ce m-a atins pe mine în mod deosebit în cele două zile.
Bun! Să începem cu ziua de sâmbătă care a fost plină de o grămadă de emoții pentru mine, și asta dintr-un singur motiv. De la ora 17:00 am dat citire la Wolf’s Pack (organizat de Lucian Cristian Oancea) dintr-un text în lucru intitulat Cea dintâi aventură a lui Ang’Lorlor, o poveste a cărei acțiune se petrece cu 30-35 de Înnoiri înainte de cea din ReÎnnoirea și care îl are drept personaj principal pe necromantul Ang’Lorlor pe care l-ați întâlnit deja dacă ați citit textul în Argos 10. A fost o experiență interesantă să stau în fața oamenilor și să dau citire dintr-o poveste proprie, să îmi asum critica cu părțile ei pozitive și negative, care din punctul meu de vedere este întotdeauna benefică pentru cineva aflat la început de drum și nu numai, pentru că vezi unde te situezi și ai numai de învățat din asta, mai ales dacă vine din partea unor oameni cu experiență în spate (menționez câțiva: Eugen Lenghel, Oliviu Crâznic, Marian Coman, etc). La fel ca la citirea din Secția 14, și aici am avut o puternică stare de anxietate care s-a transformat încet, încet în calm, pe măsură ce citeam și îmi dădeam seama că lucrurile chiar se întâmplă. E mișto! Oricât de înspăimântător ar putea să pară, să îți asumi riscuri e cea mai tare chestie pentru că te face să ieși din zona de confort, lucru pe care ar trebui să-l practicăm mai des.
Photo credits: Alexandru Max Orbescu
La același eveniment a dat citire și Florin Pîtea dintr-un text intitulat În serviciul Maiestății Sale Imperiale, care face parte din proiectul Cartea cu scoarțe de argint, ferecate, urmând să fie inclus în primul volum al acestei serii.
Aș vrea să mai remarc alte câteva evenimente care au avut loc tot sâmbătă, și anume:
· lansarea Millenium Books, care a reunit Sharia(de Roxana Brînceanu) și Galileo 6 în care apar textele lui Andrei Duduman și Mihai Alexandru Dincă, doi dintre colegii mei de la Secția 14, pe care vi le recomand cu cea mai mare căldură. Andrei Duduman o să vă poarte într-o lume fantasy inspirată de Grecia Antică, în timp ce Mihai Alexandru Dincă o să vă introducă într-un univers SF întunecat, ce amintește de scrierile lui Lovecraft. La lansare au fost prezenți și Roxana Brînceanu, Alexandru Lamba (care la rândul său a fost publicat în Galileo 6), Horia Nicola Ursu și Michael Haulică;
· interviul acordat de Oliviu Crâznic lui Michael Haulică, și asta pentru că Oliviu Crâznic este unul dintre cei mai talentați și prolifici autori de SF&F de la noi, un om de la care ai mereu ce învăța dacă ai urechi să asculți;
· lansarea Crux Publishing, un nou jucător pe piața de literatură SF&F românească, editură care a adus în fața cititorilor trei volume ale unor scriitori cel puțin interesanți: Ceasul Fantasmelor (Oliviu Crâznic), Anotimpul Pumnalelor (Șerban Andrei Mazilu), Povestiri de la marginea realității (Dan Rădoiu).
Și-a venit duminică! Duminică a însemnat pentru mine participarea la evenimentul dedicat Atelierului SF&F organizat de Bookblog și Revista de Povestiri, cu ocazia căruia am stat alături de Michael Haulică, Oliviu Crâznic, Marian Coman, Andrei Panțu și Mihai Alexandru Dincă și am vorbit în fața publicului despre ce a însemnat acest atelier și despre experiența publicării. O altă primă oară! Și da, orgasmică și ireală. Dar ireală în cel mai bun sens.
Și tot aici vreau să îi menționez și pe colegii mei din Secția 14, care au venit să ne susțină: Iulia Popescu, Georgian Enuță. Mihai Octavian Giulvezan, Alexandru Max Orbescu, Adrian Poenaru (care chiar a luat cuvântul la această sesiune). Sunt oameni de care veți auzi curând sau de care poate ați mai auzit din cronica mea de cenaclu. E fain când ne susținem unii pe alții! Și da, îmi place să mă laud cu ei.
Ziua de duminică trebuie să fie remarcată și din următorul motiv. Prezența lui Sebastian A. Corn, și interviul său moderat de Cătălin Badea-Gheracostea. Sebastian A. Corn a fost unul dintre invitații speciali de la Final Frontier 2015, este unul dintre cei mai buni scriitori ai genului și va fi prezent la cea de-a doua ediție a Atelierului SF&F. Aș urma cursurile Atelierului din nou doar pentru o întâlnire cu un asemenea scriitor.
Nu trebuie uitată nici lansarea Paladin care a adus câteva titluri importante, și anume:
· Orașul ambasadei, de China Mieville;
· Neuromantul, Contele Zero și Conexiunea Mona Lisa, de William Gibson.
Final Frontier a reunit o sumedenie de alte evenimente (de la lansări de carte la analize privind literatura SF&F), o mulțime de oameni importanți (de la scriitori la editori) și, cel mai important aș zice eu, o grămadă de povești puse pe pagini, așezate spre vânzare, povești care vin din nebunia fiecărui autor și care în final sunt scopul pentru care ne-am aflat acolo.
A fost prima ediție Final Frontier la care am participat ca invitat. De acum înainte mi-am pus în gând să nu mai ratez niciuna. Și sper că v-am convins și pe voi să veniți câți mai mulți la viitoare ediții.