În ultima perioadă m-am tot documentat asupra stilului Cyberpunk, și asta pentru că pornind de la un text mai vechi, scris în urmă cu vreo doi ani și de la un cuvânt portughez (Saudade), m-am apucat să scriu primul meu SF. E un gen pe care nu l-am mai încercat până acum și am oarecare emoții în ceea ce-l privește, dar pot ajunge la ce îmi doresc doar dacă îmi fac curaj să sar în necunoscut. Și mi-am făcut! Tocmai ieri ce am terminat primul draft al poveștii.
***
Și dacă tot e vorba despre Cyberpunk și documentare, vreau să vă zic că întâmplător am dat de scurt metrajul True Skin, de Stephan Zlotescu, care are o echipă de români în spate. Mișto, nu? Nici nu știam de el (a apărut acum câțiva ani), însă sper să tot aflu de asemenea proiecte. Puteți să vizionați filmul pe site-ulsău.
Tot la cercetare intră și cartea lui William Gibson, Chrome, citită acum doi ani, dar pe care am luat-o iar la rând pentru a reintra în astfel de lumi, nu de alta, dar Gibson este unul dintre maeștrii genului.
O recomand. Nu doar pentru stilul în care e scrisă, ci și pentru că în lumile sale există un romantism aparte, de care m-am îndrăgostit încă de prima oară când am intrat în contact cu el.
Colecția cuprinde o serie de povești scurte, unele dintre acestea fiind scrise în colaborare. Titlurile regăsite în acest volum sunt:
-
Johnny Mnemonic;
-
Continuumul Gernsback;
-
Fragmente din holograma unui trandafir;
-
Specie integrată (scrisă alături de John Shirley);
-
Zonă de frontieră;
-
Hotelul „Trandafirul Nou”;
-
Stea roșie pe orbită de iarnă (scrisă alături de Bruce Sterling);
-
Piața în iarnă;
-
Luptă aeriană (scrisă alături de Michael Swanwick);
-
Chrome.
Preferatele mele sunt Specie integrată, Zona de frontieră, Hotelul „Trandafirul Nou”, Piață în iarnă și Chrome, dar fiecare dintre aceste texte scurte merită descoperit, fiecare fiind o călătorie într-o lume aparte, fascinantă.