Repede se mai duce timpul ăsta despre care tot spunem că îl avem la dispoziție. În urmă cu câteva săptămâni se anunța târgul de carte SF&F Final Frontier ediția a V-a care s-a consumat weekendul trecut. Și s-a desfășurat la asemenea intensitate că parcă nici nu știu că a fost.
Evenimentul a pornit dis-de-dimineață, iar organizatorii au pronosticat că în jur de o mie de vizitatori urmau să calce pragul Connect Hub. Că a fost așa sau nu rămâne să aflăm de la ei. Ce pot eu să spun este că într-adevăr a fost multă lume prezentă acolo.
În ceea ce mă privește am ajuns la Connect Hub pe la 11:30 când locul era încă semi-tăcut, dar pe măsură ce minutele treceau liniștea s-a transformat în zumzet și cei sosiți la târg au luat cu asalt standurile cu cărți de la edituri precum Crux Publishing, Nemira, Paladin, Millennium, RAO, HAC!BD, Tritonic și altele.
Cam asta am făcut și eu. Nici nu intrasem bine în clădire că am achiziționat trei volume: Conan Barbarul. O vrăjitoare se va naște de Robert E. Howard, Regatul sufletelor pierdute de Ana-Maria Negrilă (ambele volume apărute la Crux Publishing) și Sub steaua infraroșie de Alexandru Lamba (de la Tritonic) pe care deja am început să îl lecturez. Chiar sunt curioasă cum e, pentru că m-a atras ceea ce scria pe copertă: Un roman de dragoste în spațiu, al exploratorilor îndrăgostiți, pentru care legile fizicii fac ca într-adevăr dragostea să fie fără sfârșit. Numiți-mă romantică sau cum vreți voi, dar pentru mine cuvintele alea au fost suficiente.
Apoi m-am pregătit de show, ca să zic așa…
Anul acesta am avut ocazia, pentru a doua oară, să fiu invitată la eveniment, participând la momentul grupului literar Secția 14 din care fac parte de un an și jumătate. Am pornit spectacolul de la ora 13:00 într-o sală plină, ceea ce m-a bucurat nespus. Sper ca la anul să fie și mai multă lume, iar spațiul de desfășurare să fie mai mare și mai aerisit pentru a atrage oamenii. Oricum aș vrea să subliniez că locația aceasta a fost una mult mai bună decât Nexus, locul în care s-a ținut evenimentul anul trecut și le mulțumesc organizatorilor pentru efort și ideea de a muta Final Frontier la Connect Hub.
Prima parte a programului a fost susținută de Iulia Albota și Andrei Duduman care au oferit publicului într-o notă optimistă mai multe informații despre grupul nostru, cuprinzând detalii despre membrii Secției 14, activitatea noastră, locurile unde am publicat, unde ne găsiți în online și planurile noastre de viitor.
Dacă tot e vorba despre planuri de viitor… Andrei Duduman a declarat oficial că lucrează la un roman și ne-a arătat cu această ocazie parte din personajele sale. Bine! Nu e singurul care face asta. Lista e completată de Mihai Alexandru Dincă, Iulia Albota, Cezarina Anghilac și mai sunt și eu pe acolo, dar momentan îl cam țin pe Ballir pentru mine. Cândva o să vă zic și vouă mai multe despre personajul ăsta la care țin extrem de mult, fiind la fel de nebun ca autoarea.:)))
Pentru cei care au ratat prezentarea avem și un suport online unde pot găsi mai multe informații despre noi. Citiți-l dacă vreți să ne cunoașteți mai bine și să aflați ce am făcut de când ne-am înființat ca grup. O să dați de chestii interesante pe acolo și poate astfel vă veți convinge să ne citiți dacă nu ați făcut-o deja.
Partea a doua a momentului nostru a fost reprezentată de o lectură pe voci, o readaptare după un text al meu intitulat Întâlnire cu un bărbat, un satir și un motan, poveste care va apărea în Revista de Suspans nr. 25 pe 13 aprilie. Vă invit să citiți varianta originală, pentru că este unul dintre textele cele mai dragi mie, abordând teme precum nebunia din spatele geniului, sexualitatea, iubirea…
În cadrul acestei secvențe interpreți au fost: Maria Bumbar (Ilda), Mihai Alexandru Dincă (narator și satirul Tharias), Valentin Goran (motanul Alzus), Alexandra Medaru (femeia), Tudor Scânteie (Arathis). Ca autoare a textului aș vrea să le mulțumesc colegilor mei pentru dorința de a se implica în acest moment, dar mai ales lui Tudor de la Negative Core Project care a fost invitatul nostru principal. Și pe această cale vă invit să îi și acultați pe băieții de la Negative Core Project ca să vedeți și o altă latură artistică a colegului meu MAD care este și el membru în trupă.
Urma și o a treia parte, cea de Q&A, însă datorită pregătirilor tehnice de dinainte de moment n-am mai ajuns și acolo. Mi-a părut tare rău că aș fi vrut să apucăm să interacționăm și cu publicul, să văd ce părere au avut oamenii despre întregul moment, dar și dacă ne-au citit până acum sau intenționează să o facă în viitor.
Printre spectatorii la evenimentul nostru am avut ocazia să îi zăresc pe Deea Sterea, Marian Coman, Alexandru Lamba, Șerban Andrei Mazilu, Eduard Pandele (fostul nostru coleg de la atelierul de SF&F). Au fost prezenți acolo și colegi de la Secție (Cezarina Anghilac/Nicolae, Emil Duhnea, Alexandru Orbescu, Andrei Panțu, Adrian Poenaru, Adrian Răducan și Valeriu Tudose) sau oameni foarte dragi mie cărora vreau să le mulțumesc încă o dată că au venit și că mi-au fost aproape, așa cum vreau să le aduc mulțumiri și celorlalți, pentru că în nebunia de la fața locului nu am mai apucat. Cum mă aflu la capitolul ăsta, aș vrea să nu îi uit nici pe Andreea Chebac și Michael Haulică, pentru că ne-au găzduit în programul evenimentului.
Tot sâmbătă am asistat și la lansările de la Crux Publishing unde au vorbit Florin Pîtea, Șerban Andrei Mazilu, Oliviu Crâznic, Deea Sterea, Ana-Maria Negrilă și Mara Radu în cadrul evenimentului intitulat De la Conan Barbarul la distopie și stele. Abia aștept să descopăr cum or fi aventurile lui Conan despre care ne-a povestit un pic Mara Radu (pe care o cunosc din copilărie) sau romanul Anei-Maria Negrilă prefațat de Florin Pîtea care spune despre volum că este vast și ambițios.
Cam asta a fost prima zi în cadrul Final Frontier pentru mine. Am revenit însă și duminică pentru o sesiune rapidă de cumpărături la care am mers cu Iulia Albota. Trebuia să ne completăm stocurile cu cărți.
Captura mea pe anul ăsta a mai cuprins pe lângă cele trei volume achiziționate în prima zi și:
-
Neuromantul de William Gibson (pentru că autorul e tăticul cyberpunkului, are un stil de a scrie care mie îmi merge la suflet și pe asta n-am apucat să o citesc încă);
-
Elantris de Brandon Sanderson (că am auzit că este un must-read);
-
Hoțul cuantic și Prințul fractal de Hannu Rajaniemi (idem:)));
-
Tăișul sabiei de Joe Abercrombie (că mi-a făcut colegul meu Duduman capul pătrat cu Abercrombie și vreau să văd dacă e așa bun cum spune);
-
Exit. Povestiri de dincolo, autori: Alexandru Lamba, Florin Purluca, Dănuț Ungureanu, Lucian Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Irving T. Creve, Liviu Surugiu, Marian Truță (că sunt curioasă cum au abordat autorii tema acestei antologii).
Și aici vine clipa aia în care îmi iau la revedere de la voi, pentru că după cumpărături s-a încheiat și Final Frontierul pentru mine din păcate. Înainte de a-mi lua rămas bun cu totul de la locul cu pricina, am mai avut câteva conversații cu Ana-Maria Negrilă, Șerban Andrei Mazilu, Deea Sterea, Alexandru Orbescu, Andrei Duduman care sosise cu familia și Mihai Alexandru Dincă pe care l-am prins la o țigară în fața clădirii. Atât cât am prins eu din târg, aș zice că ediția aceasta a întrecut-o pe cea anterioară. Acum rămâne să citiți și alte opinii dacă nu ați fost acolo. Totuși vă recomand să o faceți la anul, să veniți să cunoașteți autorii români de literatură SF&F, mai tineri, mai bătrâni, dar și editorii care ne pun pe raft și ne vând. Citiți literatură română că și asta e bună! Vă zic eu. Nu doar pentru că fac parte din cei care o scriu, ci pentru că o citescc. Și a cam venit vremea să o aducem înainte!
A, da! Să nu uit! L-am înnebunit pe Max să ne facă și nouă o poză, adică mie și Iuliei, așa că închei cu asta și cu speranța că ne vedem la anul la o ediție și mai mișto ca asta de anul acesta! See you there! 🙂
[…] „Întâlnire cu un bărbat, un satir și un motan”, text adaptat după povestirea omonimă a Alexandrei Medaru, pe care, sunt bucuroasă să vă anunț, o veți putea citi în premieră în numărul 25 al […]
ApreciazăApreciază
Faina postare.
ApreciazăApreciază
Mulțumesc.
ApreciazăApreciază