Penny cea întunecată

Acuși, acuși vine 1 mai! Pentru unii e Paștele. Pentru alții, mai păcătoși, vine premiera celui de-al treilea sezon al serialului Penny Dreadful (știu, toată lumea e înnebunită după GoT, însă mie îmi place Penny), o dramă ce împletește horrorul cu fantasyul, având-o drept personaj principal pe Vanessa Ives, interpretată magistral de Eva Green. Alături de ea, mai joacă Josh Hartnett (Ethan Chandler), Timothy Dalton (Sir Malcom Murray) sau Harry Treadaway (Dr. Victor Frankenstein).

Serialul aduce într-un nou fir narativ poveștile unor personaje arhicunoscute ale literaturii fantasy și horror, motiv pentru care am început să-l vizionez acum doi ani. Ne întâlnim cu Dorian Gray (Portretul lui Oscar Wilde este una dintre cărțile mele preferate) sau cu Dr. Frankenstein, dar și cu amenințări supranaturale – vrăjitoare, vampiri și alte orătănii, toate servind lui Lucifer, dușmanul Vanessei Ives.

Despre acțiune o să vă spun pe scurt, pentru că nu urmăresc să fac o povestire a ei prin această postare. De la început aflăm că Vanessa Ives și Sir Malcom se află în căutarea Minei, fiica lui Malcom. Pentru a-și îndeplini misiunea îl angajează pe Ethan Chandler, luptându-se cu acele forțe ale tenebrelor de care spuneam mai devreme. La firul narativ principal se adaugă altele: povestea doctorului Frankenstein care readuce la viață morții (printre aceștia și pe Lily de care se îndrăgostește), cea a lui Dorian Gray care este seducătorul serialului, povestea de dragoste înfiripată între Vanessa Ives și Ethan Chandler, etc.

La sfârșitul sezonului doi, după ce va învinge vrăjitoarele, Vanesa va descoperi că este îndrăgostită de Ethan care o va respinge:

Ethan: You know what I am?

Vanessa: Yes, and here I stand. Sir Malcolm is going to Africa. This dreadful house will soon be empty. We can lock the doors and walk away forever.

Ethan: There’s no walking away from what I am.

Vanessa: What we both are. I have run from the darkness for so long. Only to find myself in a place darker still. Walk with me.

Replica finală a Vanessei pare desprinsă din propria mea poveste, poate și de aceea îndrăgesc personajul acesta mai mult ca pe oricare altul din serialele vizionate vreodată.

Cât despre ceea ce urmează în sezonul 3 care începe pe 1 mai, iată trailerul:

Eu am să mă întorc acum la personajul interpretat de Eva Green. Aș zice că toată lumea care a vizionat serialul o iubește pe Vanessa Ives, sau cel puțin toată lumea pe care o cunosc eu. De ce îmi place mie? Probabil pentru că ne asemănăm în multe privințe.

Cum spune chiar ea, a fost urmărită de întuneric mereu, cu toate că tânjește după lumină și încearcă cu disperare să se țină departe de forțele care o bântuie și vor să o tragă în adâncurile lor. Are astfel o latură luminoasă, dar și una opusă de care se va servi pentru a învinge întunericul cu propriile sale arme la finalul sezonului doi.

Despre prima parte, ei bine, se manifestă în capacitatea de a iubi ființe damnate. Una dintre ele este Caliban, creatura care prinde viață datorită doctorului Frankenstein, iar dialogurile cu el sunt unele dintre cele care m-au marcat cel mai tare de-a lungul poveștii:

The Creature: Is it not this, Ms. Ives? The glory of life surmounts the fear of death. Good Christian’s fear Hellfire, so to avoid it they are kind to their fellow man. Good pagans do not have this fear, so they can be who they are. Good or ill, as their nature dictates. We have no fear of God, so we are accountable to no one but each other.

Vanessa: That’s a profound responsibility.

Sau:

Caliban: Do you like poetry?

Vanessa: All sad people like poetry. Happy people like songs.

De asemenea, mai e povestea de iubire cu Ethan Chandler, cel care are un secret. Chandler e vârcolac săvârșind crime teribile de-a lungul nopților cu lună plină. Cu toate acestea, personajul, la fel ca Ives, este unul care are în el capacitatea de a iubi puternic, dincolo de condiția sa bântuită.

Să vă spun un secret! Sper ca ăștia doi să rămână împreună. La fel ca fetele mici ce visează la făt-frumos care va veni pe cal și le va salva de toate pericolele lumii. Pentru că îmi doresc din toată inima ca și cei care se scaldă în întuneric să aibă parte de finaluri fericite. Silly me.

Despre momentul în care ne despărțim de Vanessa Ives la sfârșitul sezonului doi și despre evoluția ei în cel de-al treilea ne povestește chiar Eva Green care îi dă viață:

Urmărind scurtul interviu, aveam senzația că vorbește despre mine, poate și pentru că în momentul de față trăiesc evenimente similare cu ale acestui personaj. Funny, nu? Cum poți găsi în literatură, filme, piese de teatru propria ta istorie reflectată cumva de niște eroi creați de un om pe care nu l-ai cunoscut niciodată.

Vă mai spun ceva. Showtime a pus deja la dispoziția fanilor primul episod. Din păcate, noi nu îl putem viziona pe siteul lor.

Un ultim lucru. Afișul sezonului trei e operă de artă.

13078381_1188961841128592_1048145869_o

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s