Two Hearts – sfârșitul unui rege

Autor foto: Jonathunder, GFDL 1.2

Peter S. Beagle (n. 1939) este un scriitor și scenarist american, cunoscut mai ales pentru literatura fantastică. Primul roman, A Fine and Private Place, l-a scris la 19 ani, iar în prezent este cunoscut, mai ales, pentru opera The Last Unicorn (Ultima Licornă), plasată de abonații revistei Locus pe locul cinci în topul „Celor mai bune romane fantasy ale tuturor timpurilor” (1987). De-a lungul carierei sale, lui Peter S. Beagle i s-au acordat diferite distincții, printre care și Premiul World Fantasy pentru întreaga activitate (2011), iar alte două volume sunt încadrate în categoria clasicelor moderne, și anume: A Fine and Private Place și I See By My Outfit. Alte opere ale sale sunt The Unicorn Sonata (1996), Tasmin (1999) și I’m Afraid You’ve Got Dragons (2007).

Nuveleta Two Hearts, publicată întâia oară în revista Fantasy and Science Fiction (2005) și premiată cu Nebula (2006), este o continuare a romanului The Last Unicorn, putând fi găsită și în colecția de povești scurte The Line Between (2006), în ediția Deluxe a operei The Last Unicorn (2007), dar și în volumul The Very Best of Fantasy & Science Fiction: Sixtieth Anniversary Anthology (2009).

Încadrată în literatura fantastică, acțiunea nuveletei o urmărește pe tânăra Sooz al cărei sat este atacat de un grifon. Astfel eroina principală (care e și narator; Beagle folosește un narator implicat pentru a crea un impact emoțional mai puternic asupra cititorului) pornește într-o aventură pentru a-l convinge pe regele Lir să îi salveze așezarea, iar pe drum îi cunoaște pe Schmendrick și Molly Grue (personaje care apar în The Last Unicorn). Sooz va călători alături de cei doi spre castel unde îl vor găsi pe conducătorul lor aflat într-o lungă suferință.

Deși acesta are pierderi de memorie, iar gloria de odinioară pare trecută (regele Lir amintește de personajul lui Shakespeare, Lear, pentru că amândoi eroii trec prin drama nebuniei, însă compasiunea îi întoarce cumva înapoi între semenii lor), cei trei îi vor aduce aminte de misiunea de căutare a licornei (Amalthea) care îl iubea și Lir va accepta să o ajute pe Sooz.

Ajunși la Midwood, fetița începe să se teamă că regele nu va supraviețui, cerându-i să nu lupte cu grifonul, însă Lir se va arunca în bătălie, spunându-i că e datoria sa. Odată lupta începută, Malka, cățeaua copilei de nouă ani, va încerca să îl ajute pe Lir, fiind omorâtă de grifon. Regele va izbuti să înjunghie creatura în inima de leu, însă grifonul mai are încă una, pe cea de vultur, ceea ce îi va permite să-l atace la rândul său pe Lir care se crezuse învingător.

Finalul este dramatic. Schmendrick o cheamă în ajutor pe Amalthea care va ucide grifonul, însă regele va muri, nu înainte de a o revedea pentru o ultimă oară pe licornă.

Temele abordate cuprind eroul, moartea, iubirea etc., iar titlul ar putea avea două semnificații – prima legată de cele două inimi ale grifonului, cea de-a doua referitoare la cele două inimi (a regelui Lir și a licornei Amalthea) care bat una pentru alta cu toate că nu sunt împreună.

Impresionantă este scriitura prin intermediul căreia Peter S. Beagle reușește să creeze imagini lirice și o poveste puternică din toate punctele de vedere: personajele sunt interesante, credibile și variate (o copilă curajoasă, un câine loial, un rege aflat la limita nebuniei, grifonul însetat de sânge, licorna preaiubită care va salva situația etc.), descrierile sunt vii, punctele de tensiune sunt bine evidențiate, evenimentele create de autor te urmăresc și după ce povestea s-a încheiat.

Toate aceste elemente m-au convins să caut romanul The Last Unicorn. L-am găsit tradus la Editura Univers și am reușit să comand un exemplar de la un anticariat aflat în Timișoara. Urmează să-l parcurg curând, aflându-se în teancul cu cărți pe cale de lecturare/de citit în viitorul apropiat alături de:

  • Războinicii Nordului: enigme în istoria lumii și Cetatea fără trecut de Rodica Bretin;

  • Jurnalul Annei Frank (deja început);

  • trilogia Pragul de Doina Roman;

  • Grădinile lunii (volumul al doilea) de Steven Erikson (aflat în procesul lecturii);

  • Adam și Eva de Liviu Rebreanu (din cele pe care le citesc la ora actuală o îndrăgesc cel mai tare);

  • Orașele caracatițelor de Dan Apostol (tocmai am pornit lecturarea ei);

  • Înțelepciunea nesiguranței de Alan Watts;

  • La răscruce de vânturi de Emily Brontë (de recitit);

  • Istoria credințelor și ideilor religioase de Mircea Eliade (de terminat).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s