Artiști care m-au marcat (2): In This Moment – cum a pornit dragostea mea pentru o trupă metal

CC BY-SA 3.0

E o noapte ciudată… De 17 august, însă când voi pune punct acestei postări va fi 18, ziua care aduce Luna Plină…

Voi probabil o veți citi când noaptea se va fi dus, pentru că obișnuiesc să-mi încarc materialele dimineața, deși nu prea le scriu atunci. Din contră. Cele mai multe rânduri însemnate aici sunt concepute în toiul nopții, spre deosebire de cele puse în povești care adesea sunt scrise în timpul zilei. E aproape ca și cum lumina ar scoate din mine demonii, pe când întunericul mi-ar aduce liniștea, pentru că, în fond, blogul acesta e o confesiune alinătoare despre literatură, scris, artă … Și, uneori, chiar și despre mine.

M-am tot învârtit prin casă, gândindu-mă la un subiect. Am vrut să vă povestesc despre Monet, apoi despre Le Corbusier, dar am zis să îi las pe acești mari artiști pentru altă dată, cum am fost însoțită mai toată ziua de trupa numită In This Moment, fie că am scris, fie că am căutat tot felul de informații, fie că am citit din romanul Rodicăi Bretin, Fecioara de Fier. Mi-am început ziua cu acești americani, acum când scriu cuvintele acestea sunt alături de mine iară, culmea!, într-un concert acustic (din 2011) pe care l-am descoperit azi și pe care o să-l împărtășesc și cu voi către final, cum e ultima noutate.

Înainte de a vă spune câte ceva despre ei și despre muzica lor, iată cum i-am descoperit. Se făcea că în urmă cu vreo doi ani mă întorceam de la un concert. Mă aflam într-o mașină cu un tip pe care-l cunosc de pe vremea liceului și rulau metalele. Să vă spun sincer, n-am fost mare fană niciodată. Ascult muzică extrem de variată, dar din zona asta până atunci abia dacă știam câteva metale dure, cum îmi place mie să le spun. Și pornește la un moment dat melodia Adrenalize și ascult versurile, regăsindu-mă în fiecare cuvânt pe care tipa asta, al cărei nume nu-l știam, îl spunea. Se termină melodia. Și-l întreb: Cine mama naibii sunt ăștia? Sau ceva similar. Îmi răspunde: In This Moment. Astfel pornește o poveste de iubire care nu se va sfârși în veci. Când o văd pe solista Maria Brink pe scenă sau în videoclipuri cumva mă văd pe mine. Când o ascult cumva mă ascult pe mine. Poate ați pățit-o și voi…

Eu pot spune că nu s-a întâmplat doar în cazul muzicii. Una dintre glumele mele e aceea că în altă viață aș fi fost Anaïs Nin, autoarea care a dat lumii, printre altele, Jurnalul dragostei în care povestește inclusiv lunga aventură cu controversatul Henry Miller (e una dintre cărțile mele preferate, pentru că femeia aceasta, poate condamnată de mulți, a avut curajul să fie ea însăși – am o slăbiciune pentru oamenii bruți –, să își dezbrace sufletul și iubirile, mai ales aceea pentru Miller, înaintea unei omeniri întregi, înfruntându-i pe toți aceia care credeau că o dragoste în afara regulilor sociale este rușinoasă sau de pus la zid). Și-mi spun adesea gluma aceea, pentru că foarte multe dintre gândurile ei sunt și ale mele…

Revenind la trupa mea, In This Moment (Rock / Metal / Alternative) a luat naștere în 2005, avându-i ca fondatori pe solista Maria Brink și pe chitaristul Chris Howorth, care înainte activaseră în trupa Dying Star de care nu fuseseră deloc mulțumiți.

În varianta inițială a grupului alături de ei se regăseau toboșarul Jeff Fabb, chitaristul Blake Bunzel și basistul Josh Newell. De-a lungul timpului, trupa a suferit câteva modificări, în prezent fiind compusă din: Maria Brink (vocal), Chris Howorth (chitară principală), Travis Johnson (bass), Randy Weitzel (chitară) și Kent Diimmel (tobe, achiziția lui 2016).

În ciuda schimbărilor, In This Moment are la activ cinci albume: Beautiful Tragedy (2007), The Dream (2008), A Star-Crossed Wasteland (2010), Blood (2012) și Black Widow (2014), dintre care ultimele două sunt preferatele mele, tocmai acelea unde simt eu că metalele se intensifică, transformându-se din pietre șlefuite în adevărate diamante…

Iată câteva! În ordinea preferințelor mele, de la 10 la 0, poate vă îndrăgostiți și voi de Maria Brink (zeița metalului, senzualității și clipei prezente – nu exista nume mai potrivit pentru grupul a cărui solistă e) și de restul găștii. 🙂

10. Sex Metal Barbie, Black Widow.

9. World in Flames, A Star-Crossed Wasteland.

8. Dirty Pretty, Black Widow.

7. Standing Alone, A Star-Crossed Wasteland.

6. The Fighter, Black Widow.

5. Blood, Blood.

4. Sick Like Me, Black Widow.

3. Whore, Blood.

2. Big Bad Wolf, Black Widow.

1. Adrenalize, Blood.

V-am promis că la final vă arăt ultima mea descoperire, concertul acustic care mie mi-a plăcut la nebunie. Mai ales că Maria Brink are o voce genială, iar versurile melodiilor curg perfect pe aranjamentul ales…

0. Lost at Sea, The Dream. Niciodată un top nu începe cu cifra aceasta, în ciuda faptului că spunem să pornim de la zero, așa că m-am decis să fac eu unul… Cu toate că nu e piesa mea preferată (o puteți asculta în reprezentația acustică), am pus-o pe primul loc pentru versuri și pentru că o dedic tuturor celor care s-au pierdut undeva, cândva, cumva, doar pentru a se regăsi apoi…

P.S. Pe „băieții” de la In This Moment îi mai găsiți și pe Facebook sau pe site-ul oficial al trupei.

2 gânduri despre „Artiști care m-au marcat (2): In This Moment – cum a pornit dragostea mea pentru o trupă metal

  1. Buna! Postarea ta e grozava si mi-a adus aminte de un prieten caruia ii place mult trupa asta. O
    sa ii trimit si lui articolul sa il citeasca. Thanks for sharing!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s