Imagine: Valentin Goran
Pe 18 ianuarie la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir am participat la un atelier de creație literară intitulat „Narator, narațiune și perspectivă literară în literatura de consum” la care au vorbit scriitoarele Ana-Maria Negrilă și Doina Roman.
Prelegerea a fost deschisă de Ana-Maria Negrilă care a ținut o prezentare despre narator, cel care reprezintă vocea autorului în carte și care poate fi obiectiv sau subiectiv, în funcție de informația deținută de acesta.
Dacă naratorul este un element important al prozei, alături de acesta mai sunt semnificative și decorul, atmosfera, personajele și intriga.
În plus, tipul naratorului poate varia în funcție de o serie de caracteristici. Mai întâi, în funcție de tipul de informație oferit avem de-a face cu:
- naratorul omniscient – care este obiectiv și care poate avea o voce simțită sau subtilă;
- naratorul omniscient limitat;
- personajul reflector;
- naratorul colportor – care află informațiile de undeva.
După informația oferită, întâlnim:
- naratorul credibil;
- natatorul necredibil – care este greu de stăpânit.
Apoi naratorul mai este clasificat după discurs:
- heterodiegetic;
- homodiegetic – este personaj secundar, poate fi implicat sau nu în întâmplări;
- autodiegetic – este personaj principal;
- metadiegetic – este cel care a primit informația de undeva.
Conform scriitoarei Ana-Maria Negrilă naratorul poate să zică orice, autorul fiind instanța supremă a cărții.
Și autoarea Doina Roman este de acord cu această afirmație, ea susținând că naratorul este Dumnezeul cărții.
De asemenea, Doina Roman consideră că pentru a fi un bun scriitor este nevoie să utilizezi experiența și observația.
Discuția s-a mutat apoi la piața de carte din România, care însumează 60 de milioane de euro, deloc surprinzător având în vedere că editurile se axează pe cărțile pentru copii și pentru femei și că la o editură mică de prestigiu un tiraj are vreo 200 de exemplare (conform Doina Roman).
Detalii autoare:
Ana-Maria Negrilă este absolventă a Facultății de Limba și Literatura Română a Universității București, doctor în literatura veche, scriitoare și traducătoare.
A debutat în 1993 cu povestirea Fragile în Jurnalul SF, prozele sale obținând diverse premii la concursuri de profil. A publicat volumele: Orașul ascuns, Împăratul ghețurilor, Lumile se prăbușesc, Regatul sufletelor pierdute și Ascensiunea stelară (ultimele două făcând parte din seria Stelarium).
Doina Roman a absolvit Business Administration la Open Business University, UK. A lucrat la MAPN și la Agenția de presă Reuters, în prezent fiind om de afaceri.
A debutat în 2014 cu romanul Pragul, urmat de Pragul 2 – Umbra martor și Pragul 3 – Ultimul trimis Oserp. În 2016 la Gaudeamus a lansat romanul Prea mulți zei pentru un deșert.
În presa românească există peste 60 de cronici, recenzii și referințe. Trilogia Pragul este în curs de traducere, urmând a fi publicat în 2018 în Australia și Noua Zeelandă.