The Shape of Water – o poveste de iubire neobișnuită

The Shape of Water/ Forma apei (2017, regia: Guillermo del Toro) este un film încadrat în genurile fantastic, SF, de dragoste și thriller, avându-i în rolurile principale pe Sally Hawkins (Elisa), Michael Shannon (Strickland), Richard Jenkins (Giles) și Doug Jones (Omul-amfibian/ Amphibian Man).

Acțiunea peliculei o urmărește pe Elisa care este mută, ducând o viață liniștită. Ea lucrează ca femeie de serviciu la o instituție de cercetare științifică, loc în care trebuie să își facă treaba fără a pune întrebări. Într-o zi, intrată într-unul dintre laboratoare, Elisa află de existența unei creaturi humanoide care este brutalizată de angajații instituției, aceasta hotărând să elibereze monstrul de care se îndrăgostește.

Una dintre întrebările care se pun în legătură cu acest film se referă la următorul aspect: de câte ori până acum ați fost emoționați de o poveste de iubire dintre o femeie și un om-amfibian? Probabil niciodată… Totuși Guillermo del Toro impresionează cu istoria lui de dragoste. Poate din cauză că nimeni altul nu reușește să facă din horror ceva romantic. Poate pentru că imaginile coșmarești și cele realiste se îmbină perfect. 

Coordonatele spațio-temporale sunt SUA, anii 1960, o perioadă potrivită având în vedere subiectul filmului. Atmosfera este greoaie, plină de paranoia Războiului Rece. Într-un laborator subteran secret oamenii de știință studiază o creatură capturată în America de Sud. Este humanoidă, are branhii, spini și dinți foarte ascuțiți. Strickland, un agent guvernamental, supraveghează experimentele asupra a ceea ce este considerată a fi una dintre cele mai mari descoperiri din istoria oamenilor. Văzut ca un zeu în zona din care provine, omul-amfibian devine material de cercetare pentru cei care speră să obțină și mai multă putere.

Lumina de la capătul tunelului în acest film este Elisa care locuiește singură, având doi prieteni: un artist gay (Richard Jenkins) și o colegă afro-americană (Octavia Spencer). Elisa este cea care îl va ajuta pe omul-amfibian să evadeze și care va începe o legătură amoroasă cu acesta.

Subiectul pare ireal sau, cel puțin, improbabil, însă del Toro construiește povestea într-un mod inteligent. Prin faptul că Elisa este mută, el pune cele două personaje pe picior de egalitate. Dacă ea ar vorbi, ar exista riscul ca el să fie văzut ca un simplu animal. Ce îi apropie este limbajul semnelor și al corpului, precum și muzica.

Filmul se înscrie sub un cuvânt: ciudat. Avem parte de secvențe de muzical și de realism magic, dar și de violență și sânge și realitate crudă. Pelicula nu este un basm, ci un film urât din punct de vedere moral.

Hawkins face un rol superb. Cu toate că joacă rolul unei femei mute, este plină de forță și în nici un caz vreo prințesă: de fapt ea ne este arătată ca o femeie obișnuită care gătește, muncește și se masturbează ocazional. Și Michael Shannon ar fi meritat o nominalizare la Premiile Oscar în rolul lui Strickland – este brutal și pur și simplu te face să îl urăști.

Imagistica este încărcată de imagini superbe, dar și sinistre, mai ales în momentele în care intră în acțiune agentul Strickland, iar muzica creată de Alexandre Desplat o completează perfect.

Într-un interviu acordat de Guillermo del Toro, acesta spunea: „Acest film este un film al vindecării pentru mine… Timp de nouă filme am reformulat temerile copilăriei mele, visele copilăriei mele, iar aceasta este prima dată când vorbesc ca un adult despre ceea ce mă îngrijorează în calitate de adult. Vorbesc despre încredere, diferență, sex, dragoste, despre locul în care ne îndreptăm. Acestea nu sunt griji pe care nu le aveam la șapte ani.”

Pelicula va avea o misiune grea la Premiile Oscar, deoarece ele nu sunt acordate filmelor fantastice – până acum doar Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui a câștigat la categoria cel mai bun film.

Deși are treisprezece nominalizări, este al doilea favorit la categoria cel mai bun film după Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (pe care nu l-am vizionat încă). Oricum vor sta lucrurile, The Shape of Water rămâne un film încărcat din punct de vedere emoțional, un film ce te va face să vrei să îl vezi și a doua oară.

Categorie

Nominalizat

Best Achievement in Directing

Guillermo del Toro

Best Motion Picture of the Year

Guillermo del Toro

J. Miles Dale

Best Performance by an Actress in a Leading Role

Sally Hawkins

Best Performance by an Actor in a Supporting Role

Richard Jenkins

Best Performance by an Actress in a Supporting Role

Olivia Spencer

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures

Alexandre Desplat

Best Original Screenplay

Guillermo del Toro

Vanessa Taylor

Best Achievement in Cinematography

Dan Laustsen

Best Achievement in Costume Design

Luis Sequeira

Best Achievement in Sound Editing

Nathan Robitaille

Nelson Ferreira

Best Achievement in Sound Mixing

Christian T. Cooke

Glen Gauthier

Brad Zoern

Best Achievement in Film Editing

Sidney Wolinsky

Best Achievement in Product Design

Paul D. Austerberry

Shane Vieau

Jeffrey A. Melvin

Notă: 8,5.

2 gânduri despre „The Shape of Water – o poveste de iubire neobișnuită

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s