O ultimă declarație cu privire la Referendum

Am tot văzut de-a lungul acestor zile oameni care spuneau că cei care nu merg la Referendumul pentru revizuirea Constituției împiedică procesul democratic sau sunt antidemocrați, și există toate șansele ca cei care gândesc astfel să aibă aceeași părere și despre mine, însă vreau să spun din start că nu mă alătur nici uneia dintre campaniile LGBT privind acest referendum, cu toate că susțin comunitatea LGBT cu referire la acest referendum, printre motive aflându-se acela că eu consider că din momentul în care ne naștem suntem într-un raport de inegalitate (unii se nasc bogați, alții săraci; unii se nasc în Europa, alții în Africa; și tot așa). Iar singura șansă către egalitate este oferirea de drepturi legale egale tuturor.

Acest mod de gândire se datorează studiilor mele în domeniul geopoliticii și înțelegerii unor modele trecute care nu au dus decât către ură și discriminare, modele cu care nu voi fi niciodată de acord. În schimb, sunt de acord cu aspecte amintite în Carta Organizației Națiunilor Unite și în Declarația Universală a Drepturilor Omului (despre care se amintește inclusiv în Monitorul Oficial cu privire la alte Proiecte de Lege, dar pe care am cam uitat-o când vine vorba de acest referendum. Or fi de vină anii care au trecut de la apariția ei? Sau uitarea motivelor pentru care atât Declarația, cât și Carta au fost elaborate…). Având în vedere reperele amintite, voi cita următoarele din Carta ONU:

WE THE PEOPLES OF THE UNITED NATIONS DETERMINED

  • to save succeeding generations from the scourge of war, which twice in our lifetime has brought untold sorrow to mankind, and
  • to reaffirm faith in fundamental human rights, in the dignity and worth of the human person, in the equal rights of men and women and of nations large and small, and
  • to establish conditions under which justice and respect for the obligations arising from treaties and other sources of international law can be maintained, and
  • to promote social progress and better standards of life in larger freedom”

Se vorbește despre credința în drepturile fundamentale ale omului, despre demnitatea persoanelor umane, despre drepturi egale pentru bărbați și femei. Și referendumul are în vedere votarea unui drept fundamental, iar rezultatul votului are toate șansele să abolească drepturile egale pentru toți bărbații și toate femeile.

Citez din Declarația Universală a Drepturilor Omului:

„Articolul 1

Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi. Ele sunt înzestrate cu rațiune și conștiință și trebuie să se comporte unele față de altele în spiritul fraternității.

Articolul 2

Fiecare om se poate prevala de toate drepturile și libertățile proclamate în prezenta Declarație fără nici un fel de deosebire ca, de pildă, deosebirea de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau orice altă opinie, de origine națională sau socială, avere, naștere sau orice alte împrejurări.

În afară de aceasta, nu se va face nici o deosebire după statutul politic, juridic sau internațional al țării sau al teritoriului de care ține o persoană, fie că această țară sau teritoriu sunt independente, sub tutelă, neautonome sau supuse vreunei alte limitări a suveranității.”

Încă o dată, la referendum se votează un drept fundamental al tuturor cetățenilor români, iar rezultatul votului are toate șansele să abolească drepturile egale pentru bărbați și femei, pe bază de discriminare sexuală, și uite cum ne îndepărtăm de la o Declarație pe care o amintim cu referire la alte legi…

Aceeași Declarație folosește în Articolul 16 următoarea afirmație: „Căsătoria nu poate fi încheiată decât cu consimțământul liber și deplin al viitorilor soți. ”

Acest termen, soți, care dă atâtea bătăi de cap astăzi, deoarece este utilizat și în Constituție… Cu alte cuvinte vrem să ne îndepărtăm și de Cartă și de Declarație, deși cu zeci de ani în urmă ne doream nespus să devenim membri ONU și să aderăm la tot ce am menționat anterior.

Eu încă cred în principiile pe care s-a instituit această organizație și mai cred că nici un om nu are dreptul de a lua un drept legal al altcuiva. Din păcate însă aceste deja prea vechi valori unviersale s-au uitat sau nici măcar nu sunt cunoscute, tot așa cum din păcate mergem pe o cale care ne îndepărtează și de traseul european…

Probabil văzând acest articol cei care militează pentru apărarea copiilor, îmi vor sări în cap cu drepturile lor. Da, sunt de acord și cu protejarea copiilor și cu drepturile acestora, cu ce nu sunt de acord este utilizarea lor ca mijloc de obținere a unor voturi (în contextul în care vorbim de exploatarea copilului în aceeași Constituție) și cu promovarea unor mesaje parțiale. De ce nu se spune să apărăm copiii instituționalizați care trăiesc în iadul din casele de copii? De ce nu se spune să apărăm copiii de familii abuzive, indiferent de tipul acestor familii? De ce nu se spune despre statiscile îngrijorătoare referitoare la situația copiiilor (mai multe aici)?

Astfel închei eu această declarație referitoare la Referendum, la care adaug următoarele: nimeni nu are dreptul de a lua un alt drept al altcuiva. Astăzi sunt ei. Mâine s-ar putea să fii tu…

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s