Dacă până acum câțiva ani obișnuiam să fiu prezentă la Târgul de Carte Gaudeamus ca simplă vizitatoare, de ceva timp particip la acest eveniment fie în calitate de critic, fie în calitate de scriitoare.
Acum doi ani am vorbit în cadrul lansărilor editurii Crux Publishing, anul trecut am debutat în poezie cu volumul liric „Demoni și demiurgi”, iar anul acesta textul space frontier „Ființele nopții din urmă” a fost publicat în antologia CENTENARIUM STRinG (Editura Tornada) lansată duminică, 18 noiembrie.
Evenimentul a fost deschis de Mihaela-Muraru Mândrea, președinta Centrului String, care a povestit cum a luat naștere acest proiect, amintind totodată că deja plănuiește altele viitoare și invitând membrii mai tineri ai cenaclului String să se alăture acestor demersuri, pentru ca apoi cuvântul să fie dat coordonatoarei volumului – scriitoarea Ana-Maria Negrilă – care a menționat atât în prefața antologiei, cât și în cadrul lansării că a încercat să selecteze „texte diverse, de la fantastic la SF”, provenite atât de la vechea generație, precum și de la cea mai tânără. De asemenea, aceeași Ana-Maria Negrilă a dorit să îl amintească și pe scriitorul Oliviu Crâznic, absent de la eveniment, pentru contribuția adusă la această antologie prin propunerea de texte.
Printre alții, au mai vorbit în cadrul lansării Ionuț Bănuță, cel care s-a ocupat de grafica acestui volum, și mama regretatului Mihail Grămescu, Alexandra Beatrice Kiseleff, care a mulțumit pentru publicarea postumă a fiului său (autor premiat) în această antologie.
Lansarea a fost un moment de imensă bucurie pentru că în paginile acestui volum se regăsește un text cu care mă voi mândri întotdeauna și pentru că alături de mine au fost oameni dragi cărora le mulțumesc din nou că mi s-au alăturat.
Deși nu am început să lecturez antologia, sunt câțiva autori pe care abia aștept să îi recitesc, precum Valentin Goran și Teodora Gheorghe cu proză ori Ștefan Bolea și Oliviu Crâznic cu critică literară.
Cei care nu au fost prezenți la lansare și care doresc să achiziționeze volumul îl pot găsi pe site-ul editurii Pavcon.
Am citit-o si textele mi-au parut inegale. M-au dezamagit cumplit Ovidiu Bufnila, Cotizo Draia, dar si autori mai noi precum Allex Trusca sau Maria-Laura Antohe. In schimb, m-au bucurat textele unor autori precum Costi Gurgu, Ana-Maria Negrila, Teodora Gheorghe, dar si „Fiintele” tale. Peste partea de non-fictiune recunosc ca am sarit.
ApreciazăApreciază
Eu nu am apucat să lecturez volumul, așa că nu mă pronunț. De la non-ficțiune intuiesc, pentru că i-am mai citit, că ar merita atenția ta Ștefan Bolea și, probabil, Oliviu Crâznic.
ApreciazăApreciază