Trei romane, trei ecranizări

Recent am vizionat trei ecranizări ale unor romane celebre și astăzi vreau să zic câteva cuvinte despre fiecare. Aș fi vrut să o fac de ieri, dar toată lumea era cu ochii pe Oscaruri.

Prima ecranizare este cea a romanului lui Lev Tolstoi, RĂZBOI ȘI PACE, o miniserie din 2016, produsă de BBC cu Paul Dano (Pierre Bezukhov), James Norton (Andrei Bolkonsky) și Lily James în rolurile principale. Filmul păstrează firul narativ la milimetru, este susținut de un joc actoricesc pe măsură – Paul Dano este excepțional -, decorurile sunt alese special pentru a te introduce în atmosferă. De văzut!

A doua este tot o miniserie produsă de cei de la BBC în 2018, ce aduce pe micile ecrane povestea MIZERABILILOR lui Hugo. În rolurile principale îi regăsim pe Dominic West (Jan Valjean), David Oyelowo (Javert) și Ellie Bamber (Cosette). Și aici firul epic este transpus în scenariu cu destulă precizie, jocul actoricesc este destul de bun – Adeel Akhtar este senzațional în rolul lui Thenardier, în schimb David Oyelowo în rolul lui Javert te lasă rece. Nici decorurile nu dezamăgesc în mare parte, însă ce devine obositor este faptul că BBC introduce în poveste numeroși actori de culoare, ca și cum ar fi avut o normă pe cadru, și având de-a face cu o poveste clasică îmi este greu să accept un actor de culoare (care mai joacă și slab) în rolul lui Javert.

IN DUBIOS BATTLE, ecranizarea romanului lui Steinbeck, un film din 2016, regizat de James Franco, mi-a lăsat cel mai amar gust. Când ai citit volumul pe nerăsuflate, când știi cum pune Steinbeck accentul pe destinele umane, nu ai cum să nu rămâi cu un gust amar când îți dai seama că scenariștii nu au înțeles mai nimic, alegând să meargă doar pe firul revoltei, fără a arătă suficient interacțiunea dintre personaje, încât să îți pese de ele sau de destinele lor. Dacă n-aș fi citit romanul, probabil aș fi zis, ce naiba voia Steinbeck cu povestea aceasta? Dar știind-o pe dinafară, pentru că este unul dintre romanele mele preferate, am rămas profund dezamăgită și n-aș sfătui pe nimeni dintre cei care caută o ecranizare bună a romanului să se uite la ea. Singurul lucru care mai salvează situația este jocul actoricesc al câtorva actori: James Franco în rolul lui Mac, Ed Harris în rolul lui Joy (din păcate are doar câteva minute pe ecran), Vincent D’Onofrio în rolul lui London. În schimb, Nat Wolff în rolul lui Jim și Selena Gomez în rolul Lisei m-au dezamăgit. O adaptare slabă pe care nu o recomand nimănui.

Închei prin a spune nu ratați RĂZBOI ȘI PACE! O ecranizare minunată pe care aș revedea-o oricând.

2 gânduri despre „Trei romane, trei ecranizări

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s