Întâlnire cu scriitoarea Nausicaa Marbe la București și Brașov

©Liliana Basarab

*București, 4 noiembrie, ora 19,00, Rezidența BRD Scena9.
*Brașov, 5 noiembrie, ora 17.00, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.

Scriitoarea neerlandeză de origine română NAUSICAA MARBE va participa la o serie de lecturi și discuții la București și Brașov în cadrul proiectului Zilele Sofia Nădejde 2019.

©Bob Bronshoff

Nausicaa Marbe s-a născut la București, este fiica celebrei compozitoare Myriam Marbe, a urmat cursurile Liceului German din București, iar în 1982 se stabilește în Olanda, unde studiază politologie şi filozofie. Lucrează în presă, fiind printre cele mai apreciate voci publicistice din Olanda. Debutează în 1999 cu romanul Mândraga, o poveste despre emigrare, cu multe trimiteri autobiografice. Mândraga a primit premiul Charlotte Kohler pentru Debut și a fost tradus în limba germană. În 2002, Marbe a publicat nuvela Kader, Lulu, Mozes en ik și în 2004 a avut loc premiera piesei sale de teatru Ayaan, bazată pe viața activistei şi politicienei Ayaan Hirsi Ali. Marbe a publicat proză scurtă și eseuri în diferite reviste și volume literare. În 2014, a publicat mult așteptatul roman Smeergeld (Șpagă), care a fost foarte bine primit în presă și imediat vândut unei edituri germane. În 2016, romanul a primit premiul belgian De Diamanten Kogel. Criticii au lăudat talentul scriitoarei de a construi într-un limbaj piperat cu sarcasm un complex roman de moravuri despre Olanda contemporană, combinând dilemele personale cu acelea politice ale unei întregi generații din Europa de Vest, într-o poveste palpitantă de dragoste și corupție în cercurile de elită ale Haarlemului, orașul în care autoarea trăiește împreună cu familia sa.

„Nu de multe ori un scriitor neerlandez oferă o carte atât de interesantă și stratificată, o carte care are ceva de spus despre societatea noastră. Și mai ales într-un limbaj bogat, savuros și malițios într-un mod subtil”. (Trouw, 4 octombrie 2014)

La București și Brașov Nausicaa Marbe va citi din romanul Smeergeld (Șpagă), apoi va intra într-un dialog cu cei prezenți. Traducerea fragmentelor care vor fi prezentate la București şi la Brașov îi aparține Deliei Grosu.

Deși s-a născut la București, Nausicaa Marbe și literatura ei sunt absolut necunoscute în România. De aceea, cu ajutorul Ambasadei Olandei în România, echipa Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei oferă un grant de 500 de euro pentru publicarea în limba română a romanului Smeergeld (Șpagă).

Persoană de contact: Elena Vlădăreanu, 0722743871, premiilesofianadejde@gmail.com.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Proiectul Sofia Nădejde este powered by ART NO MORE.
Co-finanțat de Fundația9.
Sprijinită financiar de Embassy of the Netherlands in Romania, Goethe-Institut București.
Parteneri: Facultatea De Litere Brașov, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, scena.ro, Humanitas, Librăriile Humanitas, Cărturești, Editura Paralela 45, Librarium București.
Parteneri media: Radio România Cultural, DLITE, Scena9.
Sponsori: Cofetăria Claus, Kfea.ro, Domeniile Coroanei, Cabinet de avocatură Mihai Cismaru, Oana Crigănuță.
Prieteni ai proiectului Sofia Nădejde: Black Button Books, Hecate, Hotel Dan, Alexandra Medaru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s