În numărul 3 al revistei P(RO)EZIA am realizat un studiu critic asupra volumului liric Floarea de menghină de Svetlana Cârstean. Mai jos puteți lectura un scurt fragment:
Svetlana Cârstean (n. 1969) este scriitoare și membră cofondatoare a cenaclului Central de la Facultatea de Litere din București. A debutat în volum în 2008 cu Floarea de menghină la editura Cartea Românească, fiind foarte apreciată de criticii literari. A publicat articole, interviuri și poeme în publicații precum Dilema sau Observator Cultural. Poeme de-ale sale au fost traduse în mai multe limbi străine: germană, engleză, franceză, italiană, catalană, suedeză și cehă. De asemenea, a primit mai mult distincții pentru operele sale, și anume Premiul Național Mihai Eminescu pentru Poezie Opera Prima (2008), Premiul Radio România Cultural pentru Poezie, Premiul de debut al revistei „România literară” și Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut.
Floarea de menghină (Editura Trei, 2015) reprezintă o reeditare a volumului de debut al Svetlanei Cârstean, compus din patru părți, și anume: Cartea muncitorului sau Floarea de menghină, Cartea părinților sau „Sînt cuminte, promit”, Cartea iubirii sau Akihito și Cartea singurătății sau Do You Yahoo?, fiecare dintre acestea abordând diferite teme centrale (proletariatul, copilăria, iubirea, singurătatea) și registre stilistice (limbajul amplu în prozopoem sau ritmicitate și exactitate în versuri dense).