Idolatrie și hyperionism @ Mozaicul nr. 8-9/2021

În revista Mozaicul nr. 8-9/2021, a apărut o cronică la volumul Caietul Roxanei de Ștefan Bolea (editura Crux Publishing, 2021). Redau mai jos un scurt fragment:

Ștefan Bolea (n. 1980) este un scriitor, poet și filosof de origine română. De asemenea, este redactor al revistei clujene Apostrof, redactor-șef al revistei culturale EgoPHobia și colaborator al revistei anglo-americane Philosophy Now. A publicat poeme, proză, traduceri, recenzii și eseuri în reviste naționale, printre care „România literară”, „Steaua”, „Mozaicul” sau „Poesis”, precum și articole de specialitate în publicații naționale și internaționale, dintre care amintim „Filosofisk supplement”, „Philobiblon”, „Meta” și „Transdisciplinarity in Science and Religion”. Pentru poeziile sau proza sa a obținut șaptesprezece premii și distincții la concursuri naționale. Printre cele mai semnificative lucrări ale sale se regăsesc: Noaptea instinctelor (Brumar, 2009), Introducere în nihilismul nietzschean (Aius, 2012), Gothic (Herg Benet, 2011), Existențialismul astăzi (Herg Benet, 2012; Eikon, 2019), Caietul Roxanei (Herg Benet, 2013; Crux Publishing, 2018), Caietul psihopatului (Herg Benet, 2015), Biblia nihilistă (Crux Publishing, 2017).
Scris de-a lungul unei perioade de zece ani, Caietul Roxanei (Editura Crux Publishing, 2018) cuprinde o serie de jurnale caracterizate de oscilația între nepăsare și revoltă, între rece și cald, între viață înflăcărată și nihilism covârșitor, iar Ștefan Bolea ni se relevă ca un scriitor al contrastelor, un desăvârșit om al literelor și un mare gânditor, asemănător lui Cioran ori Nietzsche, cei care îi marchează întreaga operă și cărora le pășește demn pe urme, indiferent că scrie filosofie, eseistică, proză, ori poezie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s