La jumătatea lunii decembrie a apărut cronica la nuvela Colindă de Crăciun de Charles Dickens. Mai jos un scurt fragment din studiul care cuprinde păreri și despre trei dintre ecranizările operei:
Charles John Huffam Dickens FRSA (n. 1812 – d. 1870) este un scriitor și critic englez, fiind considerat cel mai mare romancier al epocii victoriene. Operele sale au cunoscut o mare popularitate, inclusiv în timpul vieții sale, astfel că până la începutul secolului al XX-lea era deja recunoscut de critici și cercetători drept un geniu literar[i]. Romanele și poveștile sale sunt citite pe tot globul, iar termenul dickensian este folosit pentru a descrie elemente caracteristice scrierilor sale, precum condițiile de muncă și sociale sărăcăcioase ori personaje comice respingătoare[ii]. Printre cele mai cunoscute opere ale sale sunt amintite: Oliver Twist (1839), Colindă de Crăciun (1843), David Copperfield (1850), Poveste despre două orașe (1859).
Colindă de Crăciun (Høst & Søn, 2015) este o nuvelă fantastică transcendentalistă eclectică ce respinge convențiile gândirii de secol al XVIII-lea, repudiind ordinea stabilită și punând accentul pe cauza umanitară, una dintre tezele transcendentalismului. Încadrată în fantasticul histrionic[i], nuvela urmărește istoria lui Ebenezer Scrooge, un avar care își schimbă viața, după ce trece printr-o serie de întâmplări supranaturale. Tragi-comicul și morala marchează întreaga operă încă de la declanșarea intrigii când Scrooge este vizitat de stafia fostului său partener de afaceri, Jacob Marley, cel care îi spune că va primi o vizită din partea celor trei Spirite ale Crăciunului. Alături de acestea, avarul va călători prin Trecut, Prezent și Viitor, iar evenimentele pe care le va trăi îl vor schimba complet.
Titlul nuvelei face referire la perioada în care se desfășoară acțiunea, căci Scrooge este vizitat de cele trei spirite de-a lungul Crăciunului. În plus, alegerea colindului este o alegorie care asociază vizitele cu sosirea neașteptată a colindătorilor, pentru că ambele întâlniri sunt scurte, dar marchează pe cel vizitat într-un sens aparte, iar, în cazul lui Scrooge, transformarea este completă. Acesta devine un om bun la suflet și generos, după ce în incipitul nuvelei își alungă nepotul (pe Fred) și abia consimte să îi dea liber de Crăciun angajatului său, Bob Cratchit.
[i] Oliviu Crâznic (2016) Fantasticul histrionic. Link: http://egophobia.ro/?p=11154 (accesat: 18.12.2021).
[i] Black, J. L. (2007) Charles Dickens în Black, J.L. (ed.) The age of romanticism. The Victorian Era. The twentieth century and beyond. The Broadview Anthology of British Literature, Volume 2, Broadview Press, 2007.
[ii] Oxford LEXICO, Dickensian. Link: https://www.lexico.com/definition/Dickensian (accesat: 18.12.2021).