Interviu cu George Cornilă, autorul romanului „Miezul nopții în Cartierul Felinarelor Stinse” @ Proezia nr. 13

(realizat de Alexandra Medaru)

Scriitorul George Cornilă a participat la FILIT recent. Cu această ocazie, i-am cerut acestuia să ne răspundă la câteva întrebări. Mai jos puteți parcurge un interviu în exclusivitate cu autorul romanului „Miezul nopții în Cartierul Felinarelor Stinse”, reeditat la editura Crux Publishing în 2021.

Bună, George! Ultima perioadă a fost marcată de evenimente importante. Ai participat la FILIT, ai relansat un roman. Cum au fost aceste experiențe pentru tine?

Bună, Alexandra! Într-adevăr, a fost o perioadă foarte încărcată, cu activitate intensă, așa cum ar trebui să fie mereu și întocmai cum visam cândva. Despre FILIT nu aș putea rosti vreodată suficiente cuvinte de laudă. Este poate cel mai important festival literar din Estul Europei și mărturisesc că la fața locului amploarea acestuia, scara la care se desfășoară totul, este cu adevărat copleșitoare. O organizare impecabilă — vorbim aici despre în jur de o sută de evenimente —, invitați dintre autorii pe care nici nu mă gândeam vreodată că-i voi putea întâlni și o atmosferă efervescentă cum nu se poate înfiripa decât într-un astfel de mediu. Pretutindeni, la Casa Muzeelor, la Casa de Cultură, la Teatru, în lobby-ul hotelului, la terase se vorbea doar despre literatură și doar literatură am respirat toți de-a lungul celor cinci zile. Peste toate, sentimentul că mă găseam printre cei de-o specie cu mine. FILIT este în același timp un eveniment și o stare de spirit, iar pe durata desfășurării sale devine centrul universului nostru.
Toamna aceasta a fost cu adevărat memorabilă, căci, deși FILIT-ul mi-ar fi oferit suficientă hrană spirituală pentru un an întreg, la nici două săptămâni de la revenirea mea în București, am relansat romanul „Miezul nopții în Cartierul Felinarelor Stinse”. De ce ar fi acesta un eveniment de mare importanță pentru mine? Pentru că romanul cu pricina a fost cel după finalizarea căruia am simțit pentru întâia oară că nu aș mai putea trăi fără scris. Construit de-a lungul a doi ani și a sute de experiențe personale, mi-a impus un stil de viață de care nu am vrut / nu am putut să mă mai desprind. Este o carte de care mi-a fost dor și pe care mi-am dorit mult să o văd din nou pe rafturi.

Interviul integral îl găsiți aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s