Stephen King – “Culoarul morții” @ EgoPHobia #74

În numărul 74 al revistei online EgoPHobia, a apărut un studiu la romanul Culoarul morții de Stephen King, precum și la ecranizarea acestuia din 1999. Mai jos găsiți un scurt fragment:

Stephen King (n. 1947) este un scriitor american de horror, supranatural, suspans, crimă și SF&F. Supranumit Regele, acesta a publicat șaizeci și patru de romane, de-a lungul carierei, inclusiv sub pseudonimul de Richard Bachman. La aceste opere se adaugă cinci cărți de non-ficțiune și două sute de povești scurte. King a fost premiat de mai multe ori de-a lungul carierei, printre altele la Bram Stoker Awards, World Fantasy Awards și British Fantasy Society Awards. Dintre operele sale cele mai cunoscute amintim Carrie (1974), Salem’s Lot (1975), The Shining (1977), seria The Dark Tower (prima carte fiind publicată în 1982), It (1986), The Green Mile (1996), The Colorado Kid (2005), Doctor Sleep (2013) și Fairy Tale (2022).

Culoarul morții (Nemira, colecția Armada, 2021) este un roman foileton (în prima ediție) din zona fantasticului care îi are ca personaje principale pe supraveghetorul de la penitenciarul Cold Mountain (pe numele său Paul Edgecombe) și pe John Coffey, condamnat la moarte pentru violul și uciderea a două surori, cel care are niște capacități de vindecare inexplicabile, după cum va afla Paul de-a lungul anului 1932.

Având narațiunea la prima persoană, romanul oscilează între planul prezent (cel în care Paul Edgecombe se află la casa de bătrâni Georgia Pines în 1996 și scrie întâmplările din 1932) și cel trecut (în care Paul este șeful gardienilor de pe culoarul morții de la penitenciarul Cold Mountain). Planul trecut amintește despre sosirea unui negru extrem de înalt și masiv, dar cu inteligența unui copil, John Coffey, care va interacționa în scurta sa ședere cu Eduard Del Delacroix, condamnat la moarte pentru incendiere, viol și crimă, și cu William Wharton, cel care era cunoscut pentru trecutul violent și tulbure și care se autointitula Billy the Kid. Pe lângă aceștia, ne mai întâlnim la Cold Mountain cu Arlen Bitterbuck, condamnat pentru uciderea unui om în urma unui conflict privind o pereche de cizme și cu Mr. Jingles, un șoarece dresat de Eduard Delacroix. Alături de ei, vor fi și cei câțiva gardieni, Brutus Brutal Howell, Percy Wetmore, Dean Stanton și Harry Terwilliger.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s