În noua ediție a Arenei culturale, am realizat un studiu critic asupra operei dramatice „The Sunset Limited” a autorului american Cormac McCarthy. Puteți citi mai jos o porțiune din articolul care apare în revista culturală EgoPHobia #55:

Cormac McCarthy (n. 1933, pe adevăratul său nume Charles McCarthy) este un romancier și scenarist american, autor a zece romane încadrate în literatura gotică sudistă, western și post-apocaliptică. Scriitorul, ce provenea din Providence, își petrece copilăria în Knoxville, Tennessee, unde tatăl său, avocat, absolvent al Universității Yale primește un post la Tennessee Valley Authority. Astfel, McCarthy crește în sudul Statelor Unite în credința romano-catolică, absolvind un liceu parohial, dar abandonând Universitatea din Tennessee în 1961.

Timpul petrecut în Tennessee stă la baza operelor sale, dominate de violență și vărsare de sânge, chiar autorul recunoscând într-un interviu din 2007 că atunci când „crești în Sud, vei vedea violență. Și violența este destul de urâtă”.

Copil fiind, este foarte interesat de lumea naturală, un alt element ce se regăsește în scrierile lui unde redă „descrieri stranii ale mediilor naturale” (Erik Hage, Cormac McCarthy: A Literary Companion, McFarland & Company, Inc., Publishers, 2010), chiar autorul afirmând că opera sa preferată este „Moby Dick” de Herman Melville și scriind un scenariu intitulat „Whales and Men”, o meditație asupra naturii balenelor.

Debutul ca romancier are loc în 1965 cu „The Orchard Keeper”, o operă care îl pune în poziția de moștenitor al tradiției Sudiste pentru care reprezentativ era scriitorul William Faulkner. Acest roman de debut este văzut de critici ca fiind îngreunat de tonuri asemănătoare cu ale lui Faulkner, pe când The New York Times consideră opera „impresionantă”, dar având un handicap major datorită „admirației umile și excesive pentru Faulkner”. Totuși romanul este premiat de William Faulkner Foundation Award.

Alexandra Medaru administrator

ALEXANDRA MEDARU (n. 1988; București) este scriitoare de literatură fantastică și realistă (proză, dramă, poezie), critic literar și editor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avertisment: Acest site folosește cookie-uri. Datele tale sunt partajate cu Google pentru a asigura calitatea serviciilor oferite, pentru a genera statistici privind utilizarea site-ului și pentru a detecta orice tip de abuz.

Află mai multe detalii despre politica de confidenţialitate.