În revista Parnas XXI aveți ocazia să descoperiți un scurt fragment din prefața volumului liric „Demoni și demiurgi” scrisă de scriitorul, editorul și filosoful Ștefan Bolea și câteva poezii ce se regăsesc între paginile acestui volum pe care l-am publicat la Editura EIKON în 2017.

Iată câteva rânduri din ce veți găsi, vizitând Parnas XXI:

Din mai multe puncte de vedere, Alexandra scrie o poezie diferită de cea a generației sale. Pentru ea, prozaismul căutat, estomparea afectelor ori fantoma unui mizerabilism exhibat, nu înseamnă mai nimic. Textele ei au uneori o agresivitate ritualică și ar putea fi închinate divinității gnostice Sophia, care era în aceeași preoteasă și prostituată. Alteori, figura lui Lilith iese la suprafață: asemenea personajului Vanessa Ives, poeta strânge mâna stângă a lui Dumnezeu. Dacă ar fi să încadrez volumul, l-aș pune la intersecția dintre post-clasicism (pentru că este construit într-un fel anistoric, ce mă trimite la secolul 19; mai mult, ignoră dezvoltările poeziei moderne din secolul trecut, ceea ce este și farmecul lui), post-romantism (parcă le vezi pe Emily Dickinson și pe surorile Brontë în fundal) și un fel de para-simbolism (orientarea lui Baudelaire spre caracterul maladiv al existenței a generat universul nostru poetic). – Ștefan Bolea

Vinil

Văd infinitul în vinil sclipitor

Curgând ca picuri de apă

Printre crengile unui copac vorbitor

Ce-și rostește povestea:

S-a născut la începutul lumii

Când omenirea era liberă

Acum ne privește plângând

Prizonieri ai unui sistem pe care-l respinge

Eternul nu există – îmi șoptește;

Nimic nu durează

Și nu vrea să mintă

Că sentimentele ar fi ca un vinil ce cântă la nesfârșit

Alexandra Medaru administrator

ALEXANDRA MEDARU (n. 1988; București) este scriitoare de literatură fantastică și realistă (proză, dramă, poezie), critic literar și editor.

2 comments

///////////////
  1. Geanina

    Foarte frumoase poeziile tale. Imi imaginez cum trebuie sa fie volumul…

    1. Alexandra Medaru

      Mulțumesc! Îl poți comanda de pe site-ul editurii EIKON dacă dorești să îl citești. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avertisment: Acest site folosește cookie-uri. Datele tale sunt partajate cu Google pentru a asigura calitatea serviciilor oferite, pentru a genera statistici privind utilizarea site-ului și pentru a detecta orice tip de abuz.

Află mai multe detalii despre politica de confidenţialitate.