Prima vizită în Bulgaria o făcusem în 2015 la Balcic, un loc care m-a încântat peste măsură datorită încărcăturii istorice care îl însoțește și astăzi. Și dacă tot am menționat acest aspect, vreau să vă povestesc despre un alt voiaj pe tărâmurile Bulgariei, un voiaj marcat, de asemenea, de amprenta istorică.

Călătoria mea pornește într-o zi de vineri când, alături de alți membri ai grupului Geto-dacii Sudcarpatici din cadrul asociației Historia Renascita, am pornit spre Polski Trambesh, o așezare bulgărească aflată la vreo 60 de km de granița cu Ruse. Mică și neimpresionantă ar fi descrierea perfectă pentru aceasta. Cât despre locul în care am înnoptat aș spune că păstra cu sfințenie aerul comunist pe care îl regăsim încă și pe teritoriul țării noastre – recepționerii nu vorbeau engleza (ca majoritatea localnicilor pe care i-am întâlnit), camerele erau mici și neaerisite, pereții fuseseră spoiți cu cea mai ieftină vopsea, paturile scârțâiau, dar măcar erau comode.

Ce importă nu e locul în care am pus geană pe geană, ci evenimentul la care am participat în următoarea zi, și anume festivalul Nike: Război și Pace de la Nicopolis ad Istrum, primul festival de reconstituire istorică la care am luat parte în afara țării de când m-am alăturat grupului. Evenimentul este organizat pe locul unei foste așezări romane ridicate de împăratul Traian între anii 101 și 106, un amplasament potrivit pentru perioada pe care Geto-dacii Sudcarpatici o pun în scenă. Singurul neajuns al festivalului desfășurat între ruine ar fi faptul că se întinde de-a lungul unei singure zile, însă nu e lipsit de acțiune, ceea ce sporește atractivitatea pentru turiști. În timpul alocat am avut parte de tabere antice, bătălii (pe una dintre ele am avut ocazia să o deschid alături de colegi din asociație sau din alte grupuri), sacrificii umane, ateliere etc., iar ziua s-a încheiat cu o masă festivă dată de către organizatori.

Cum duminica era liberă, am decis să mai vedem un pic din meleagurile vecine și am coborât către sud pentru a vizita Veliko Târnovo, cunoscut și sub denumirea de Orașul ţarilor, deoarece acesta a fost capitala celui de-al doilea imperiu bulgar. Partea veche a așezării este ridicată pe trei dealuri, și anume Tsarevets, Trapezitsa și Sveta Gora, chiar în apropiere de râul Yantra. Pe Tsarevets se află fostele palate imperiale și catedrala patriarhală pe care am avut ocazia să le vizităm, fiind bine conservate și un semn de mândrie națională după drapelul care se înălța semeț în interiorul citadelei.

Cetatea domină orașul care nu impresionează arhitectural. Case vechi se îmbină haotic cu clădiri comuniste ce fură din aerul istoric al orașului. O stradă centrală îngustă e singura care a supraviețuit acestui mozaic neplăcut ochiului. Totuși locul este de văzut…

Alexandra Medaru administrator

3 comments

///////////////
  1. Camelia

    As vrea sa vizitez si eu locurile acestea.

  2. Ema

    Foarte frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *