Foto: Valentin Goran

Într-o dimineață de sâmbătă din septembrie m-am suit în mașină alături de cei doi șambelani ai mei, Valentin Goran și Andrei Duduman, și am pornit spre Galați pe fundal de muzică metal, potrivită parcă pentru aventura ce abia începea. Un drum întins se așternea înaintea noastră, purtându-ne către orașul de pe Dunăre în timp ce discutam vrute și nevrute. Îmi aduc aminte de poveștile aprinse ale lui Vali despre filmările de la care se întorsese cu o zi înainte, special pentru a ne însoți, sau despre glumele lui Andrei la care râdeam cu poftă pentru ca apoi să derulăm o melodie și să o luăm de la capăt cu toții.

Nici n-am simțit când am intrat în Galați, un oraș pe care nici măcar nu am apucat să îl vizităm vreun pic. Dacă v-ați așteptat ca articolul acesta să fie despre frumusețile așezării de pe Dunăre, el e departe de aceasta. Este, în schimb, despre bătălii purtate la Festivalul „Antiquitas Rediviva”, ediția a IV-a, ultimul eveniment al sezonului 2017 la care am participat alături de Geto-Dacii sudcarpatici.

Ajunși în jurul orei nouă pe Stadionul Portul Roșu, ne-am schimbat în grabă pentru a lua parte la prezentarea de echipamente, una dintre cele mai profesioniste dintre cele de anul acesta, pentru ca apoi să intrăm în luptă. Dacă de obicei participam la deschiderea acesteia, trăgând cu arcul spre tabăra adversă, acum am avut ocazia să fac parte din linia de cosoriști alături de Valentin Goran care părea făcut pentru a purta arma curbă.

A fost o luptă atipică din mai multe motive. În primul rând de data aceasta am fost conduși de un alt membru al echipei, Gabriel Guțu, deoarece Cătălin Drăghici nu a putut fi prezent din motive personale. Apoi faptul că am avut parte de mai multe asalturi. Din nefericire la primul nu am putut prinde nici un scut cu cosorul, deoarece zidul format de colegii mei era prea dens pentru a putea ajunge la dușmani. Situația a fost mult mai bună la cel de-al doilea atac, împreună cu Andrei Duduman am reușit să formez o echipă imbatabilă și să rup linia adversă. Astfel am avut ocazia să iau parte la o luptă pe cinste încheiată cu pacea dintre romani și daci.

Cea de-a doua parte a programului a început în jurul orei 15:00 și s-a desfășurat în Grădina Publică unde vizitatorii au avut ocazia să asiste la ateliere specifice Antichității: de la pielărie la lucrul în lut sau sculptat în lemn.

Pentru mine timpul petrecut în Grădina Publică a marcat un duel pe cinste cu colegul Andrei Duduman pe care îl puteți viziona în making offul realizat de Valentin Goran, lecții de la un antrenor de gladiatori, dar și o premieră în ale călăritului, o experiență cel puțin ciudată la început pentru că durează o vreme până te obișnuiești cu șaua, dar o experiență pe care aș vrea să o repet cât de curând deoarece îți oferă senzația de libertate pe care puține lucruri o mai fac în prezent.

 

Alexandra Medaru administrator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *