În revista EgoPHobia #72 a apărut poemul Un vers ca o despărțire. Mai jos un scurt fragment: O să stai cu mine în ciuda antipsihoticelor O să stai cu mine în ciuda depresiei Și o să te îneci cu Amarul pe care ți-l las în gură când Te sărut și mă gândesc la altul
Au început înscrierile pentru publicarea în cadrul rubricii Lecturi potrivite / recomandate de Alexandra din revista culturală EgoPHobia #72. Textele trimise trebuie să îndeplinească condițiile de mai jos, altfel vor fi respinse automat: • este acceptată atât literatura realistă, cât și cea fantastică ori științifico-fantastică, fie ea proză sau poezie; • documentele trimise pot avea maxim 10 pagini A4 (în cazul prozei) sau pot conține maxim 5 poezii; • textele vor fi redactate cu diacritice, folosind fontul Times New Roman, la dimensiunea 12, iar spațierea dintre rânduri trebuie să fie de 1.5; • introducerea paragrafelor se va face utilizând opțiunea Ruler…
În revista Apostrof nr. 3/2022 a apărut răspunsul meu la ancheta intitulată Sfârșitul pandemiei?. Publicația poate fi cumpărată din următoarele locuri: Librăria de Artă GAUDEAMUS Cluj-Napoca, str. Iuliu Maniu, nr. 3. Librăria Book Story Cluj-Napoca, Piața Unirii nr. 8. Rețeaua centrului de difuzare a presei INMEDIO din marile centre comerciale din țară.
În numărul 24 al Revistei Online de SF&F Galaxia 42 mi-au apărut două poeme în limba engleză pe care le puteți lectura în întregime pe site-ul publicației. Mai jos, găsiți un scurt fragment din The Promise of My Shadow: As long as my shadow follows If you try take me to the gallows I’ll break your back and arms and legs Your body whole, until there’s just a chest Which I will flame and burn to death Then with no sorrow or regret I’ll fly away, my shadow with me To defeat the nearest enemy
În revista online P(RO)EZIA nr. 14 puteți citi câteva aforisme sub forma unui scurt editorial intitulat Despre demoni și boală. Mai jos o parte dintre ele: Fără literatură existența mea ar fi mai pustie. Demonii mei sunt exorcizați prin scris. Scrisul e ca aerul. Fără el n-aș exista.
Au început înscrierile pentru publicarea în cadrul rubricii Lecturi potrivite / recomandate de Alexandra din revista culturală EgoPHobia #71. Textele trimise trebuie să îndeplinească condițiile de mai jos, altfel vor fi respinse automat: • este acceptată atât literatura realistă, cât și cea fantastică ori științifico-fantastică, fie ea proză sau poezie; • documentele trimise pot avea maxim 10 pagini A4 (în cazul prozei) sau pot conține maxim 5 poezii; • textele vor fi redactate cu diacritice, folosind fontul Times New Roman, la dimensiunea 12, iar spațierea dintre rânduri trebuie să fie de 1.5; • introducerea paragrafelor se va face utilizând opțiunea…
(realizat de Alexandra Medaru) Scriitorul George Cornilă a participat la FILIT recent. Cu această ocazie, i-am cerut acestuia să ne răspundă la câteva întrebări. Mai jos puteți parcurge un interviu în exclusivitate cu autorul romanului „Miezul nopții în Cartierul Felinarelor Stinse”, reeditat la editura Crux Publishing în 2021. Bună, George! Ultima perioadă a fost marcată de evenimente importante. Ai participat la FILIT, ai relansat un roman. Cum au fost aceste experiențe pentru tine? Bună, Alexandra! Într-adevăr, a fost o perioadă foarte încărcată, cu activitate intensă, așa cum ar trebui să fie mereu și întocmai cum visam cândva. Despre FILIT nu…
La jumătatea lunii decembrie a apărut cronica la nuvela Colindă de Crăciun de Charles Dickens. Mai jos un scurt fragment din studiul care cuprinde păreri și despre trei dintre ecranizările operei: Charles John Huffam Dickens FRSA (n. 1812 – d. 1870) este un scriitor și critic englez, fiind considerat cel mai mare romancier al epocii victoriene. Operele sale au cunoscut o mare popularitate, inclusiv în timpul vieții sale, astfel că până la începutul secolului al XX-lea era deja recunoscut de critici și cercetători drept un geniu literar[i]. Romanele și poveștile sale sunt citite pe tot globul, iar termenul dickensian este folosit…
Se scurseră șapte Înnoiri[i] de când sunt stăpână peste Tărâmurile de nicăieri. În aste vremuri privesc spre ținuturile mele și trăiesc bucuria unei Înnoiri împlinite, așa cum n-au mai fost Înnoirile noastre de mult timp. Multe cronici s-au scris în astă Înnoire și alianțe cu noi stăpâni s-au încheiat, astfel că vremea singurătății s-a trecut. Prietenia unor stăpâni precum George CORNILĂ, Ștefan BOLEA ori Sorin Mihai GRAD mi-a adus fericire, iar despre doi dintre ei am scris în paginile unor noi teritorii cucerite ori aflate sub alianță: P(RO)EZIA și Mozaicul. Fericire a fost adusă și de aceea că tărâmurile noastre…
Zdzisław Beksiński - Fără titlu, 1971 Cei ce-și rod unghiile fără nesaț Cei ce-și smulg părul din cap Speră că mâine o-nceta și ăst vis Cum Hipocrate le-a tot promis O păcăleală sinistră pe-un coridor Discipolii lui alergau spre-un muritor Zăcând pe paturile cu zăbrele de fier Strigând după Domnul din icoane de lemn – Un alt stăpân nemilos Rozând șobolanii până la os Dumnezeul răstignit cândva pe o cruce Își primește credincioșii numai cu sânge Zeul se ridică și mă trage spre ușă Șoptind: Haide, vino cu mine, păpușă Aș fugi de fiul de Dumnezeu Care…
Pe platforma O mie de semne puteți citi două poeme scrise recent. Mai jos un scurt fragment din poemul intitulat Când nu mai nimic de zis: Nu mai am chef să fac nimic poezia mă salvează când tu nu ești aici e iar o tristețe fără de sfârșit și mă uit la oamenii care trec pe lângă mine nu știu dacă și ei sunt născuți din depresia unor tineri care credeau că au tot viitorul înainte
În revista online P(RO)EZIA nr. 11 puteți citi câteva aforisme sub forma unui scurt editorial intitulat Scriu, deci exist. Mai jos o parte dintre ele: Când literatură nu e, nimic nu e. În poezie ai face bine să transmiți ceva. Altfel, e degeaba. Viața bate literatura.
În noua ediție a Arenei culturale, am realizat un studiu critic asupra benzii desenate Penny Dreadful (Titan Comics, 2017), precum și asupra serialului de televiziune omonim. Puteți citi mai jos un fragment al articolului din revista culturală EgoPHobia #68: Krysty Wilson-Cairns (n. 1987) este o scenaristă de origine scoțiană. A studiat la Conservatorul Regal al Scoției și la Școala Națională de Film și Televiziune. După ce a realizat scenariul pentru un thriller SF intitulat Eter, care nu a fost produs niciodată, ea a fost cooptată să lucreze la serialul de televiziune Penny Dreadful. De asemenea, a lucrat ca scenarist pentru…
În revista Mozaicul nr. 8-9/2021, a apărut o cronică la volumul Caietul Roxanei de Ștefan Bolea (editura Crux Publishing, 2021). Redau mai jos un scurt fragment: Ștefan Bolea (n. 1980) este un scriitor, poet și filosof de origine română. De asemenea, este redactor al revistei clujene Apostrof, redactor-șef al revistei culturale EgoPHobia și colaborator al revistei anglo-americane Philosophy Now. A publicat poeme, proză, traduceri, recenzii și eseuri în reviste naționale, printre care „România literară”, „Steaua”, „Mozaicul” sau „Poesis”, precum și articole de specialitate în publicații naționale și internaționale, dintre care amintim „Filosofisk supplement”, „Philobiblon”, „Meta” și „Transdisciplinarity in Science and…
Au început înscrierile pentru publicarea în cadrul rubricii Lecturi potrivite / recomandate de Alexandra din revista culturală EgoPHobia #69. Textele trimise trebuie să îndeplinească condițiile de mai jos, altfel vor fi respinse automat: • este acceptată atât literatura realistă, cât și cea fantastică ori științifico-fantastică, fie ea proză sau poezie; • documentele trimise pot avea maxim 10 pagini A4 (în cazul prozei) sau pot conține maxim 5 poezii; • textele vor fi redactate cu diacritice, folosind fontul Times New Roman, la dimensiunea 12, iar spațierea dintre rânduri trebuie să fie de 1.5; • introducerea paragrafelor se va face utilizând opțiunea…
În numărul 10 al revistei P(RO)EZIA am realizat un studiu critic asupra romanului Și se auzeau greierii de Corina Sabău. Mai jos puteți lectura un scurt fragment: Corina Sabău (n. 1975) este scriitoare și absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din București. A debutat în 2009 cu romanul „Blocul 29, apartamentul 1” care a fost selecționat la Festivalul Primului Roman de la Chambéry și distins cu Premiul pentru debut în roman în cadrul Colocviilor Romanului Românesc, aceeași operă fiind nominalizată și la Premiile revistei Observator cultural și Marile Premii Prometheus. Fragmente din roman au fost publicate în antologia de proză…
A apărut revista P(RO)EZIA nr. 10 în care puteți citi editorialul meu Despre poezie și alte treburi literare. Mai jos un scurt fragment: Când simți că nu ai ce scrie, mai bine nu o faci. Acesta este motivul pentru care de câteva numere încoace nu am adăugat editoriale în revistă. Nu voiam să umplu spațiul, doar pentru a avea un material în revistă, pentru că, așa cum am spus cu ceva timp în urmă, cred în calitate, nu în cantitate. Poate de aceea nici nu vreau să mă lungesc în cel care urmează, dar sunt câteva lucruri pe care vreau…
Un frumos cadou l-am primit tocmai de ziua mea de la scriitoarea Marcia Batista Ramos, și anume câteva poeme de ale mele au fost publicate în revista internațională CONEXIÓN NORTESUR. Mai jos, găsiți un scurt fragment în română și în spaniolă din poemul Demoni și demiurgi, regăsit și în volumul omonim. Demoni și demiurgi Sărutările tale ard luna plină Rămase din timpuri străvechi Când discipolii mi se închinau Cu sânge de prunci Și eu le șopteam Că într-o zi le voi da sărutul dulce al nemuririi Minciuni pentru suflete putrezite Rostite de cea căreia-i spuneau zeiță DEMONIOS Y DEMIURGOS…
A apărut revista Apostrof nr. 8/2021 în care puteți lectura răspunsul meu la Ancheta Apostrof. Ora perfectă. Acesta poate fi citit pe site-ul publicației sau în revista pe hârtie care poate fi achiziționată din următoarele locuri: Librăria de Artă GAUDEAMUS Cluj-Napoca, str. Iuliu Maniu, nr. 3. Librăria Book Story Cluj-Napoca, Piața Unirii nr. 8. Rețeaua centrului de difuzare a presei INMEDIO din marile centre comerciale din țară.
A apărut revista Apostrof nr. 7/2021 în care puteți lectura câteva poeme de-ale mele. Acestea pot fi citite pe site-ul publicației sau în revista pe hârtie care poate fi achiziționată din următoarele locuri: Librăria de Artă GAUDEAMUS Cluj-Napoca, str. Iuliu Maniu, nr. 3. Librăria Book Story Cluj-Napoca, Piața Unirii nr. 8. Rețeaua centrului de difuzare a presei INMEDIO din marile centre comerciale din țară.
Au început înscrierile pentru publicarea în cadrul rubricii Lecturi potrivite / recomandate de Alexandra din revista culturală EgoPHobia #68. Textele trimise trebuie să îndeplinească condițiile de mai jos, altfel vor fi respinse automat: este acceptată atât literatura realistă, cât și cea fantastică ori științifico-fantastică, fie ea proză sau poezie; documentele trimise pot avea maxim 10 pagini A4 (în cazul prozei) sau pot conține maxim 5 poezii; textele vor fi redactate cu diacritice, folosind fontul Times New Roman, la dimensiunea 12, iar spațierea dintre rânduri trebuie să fie de 1.5; introducerea paragrafelor se va face utilizând opțiunea Ruler și liniile de…
În revista UtopIQa nr. 6/aprilie 2021 puteți citi un fragment din romanul Simfonia ascunsă la care am lucrat în ultimii doi ani și jumătate și care se află în proces de revizuire. Mai jos, un scurt fragment: Dagmara intră printre franjurile de mătase în încăperea cu pereți acoperiți de picturi murale amintind de o poveste indiană pe care nu o cunoștea. Două care, doi regi, fiecare pe peretele opus într-o cameră vișinie care te făcea să te simți în siguranță. Papusza nu sosise încă, dar probabil avea să fie chemată curând, astfel că Dagmara se învârti prin cameră, studiind fiecare…
Prima traducere a unui poet străin pe care am realizat-o pentru revista P(RO)EZIA ajunge și în Bolivia în revista Inmediaciones. Mai jos unul dintre poemele traduse: Iubire legendară În snopul de foi unde ai scris, între rânduri, temerile tale Dragostea noastră s-a cuibărit… Înecată în lacrimi Fără sărutări. În piept mi-am ascuns poveștile, fără secrete… În timp ce farul îmi lumina pașii spre tine. Mâna ta nu se potrivește niciodată cu a mea. Într-un timp tiran, crud… Pe cerul meu, un nor rănit. În nopțile tale alte șoapte și luna tăcută. (Fără sunet pe lună) Nu există un cuvânt…
A apărut revista P(RO)EZIA nr. 5 în care puteți citi editorialul meu Publicare la preț avantajos. Mai jos un scurt fragment: Sunt zile când scrisul este tot ce îți rămâne și în ciuda singurătății continui să scrii ca și când acesta ar fi salvarea pe care nu o poți obține în nici un alt fel. Abia atunci când ești singur și abandonat de toată lumea și te refugiezi în litere și cuvinte știi că ești scriitor și că nu poți trăi fără poveștile tale. Cam așa trăiesc eu de pe la zece ani și sunt convinsă că astfel trăiesc toți…
A apărut revista Apostrof nr. 4/2021 în care am răspuns la Ancheta Apostrof. Țineți jurnal?. Răspunsul meu poate fi citit pe site-ul publicației sau în revista pe hârtie care poate fi achiziționată din următoarele locuri: Librăria de Artă GAUDEAMUS Cluj-Napoca, str. Iuliu Maniu, nr. 3. Librăria Book Story Cluj-Napoca, Piața Unirii nr. 8. Rețeaua centrului de difuzare a presei INMEDIO din marile centre comerciale din țară.
Una dintre cele mai mari bucurii din ultima perioadă este traducerea în limba spaniolă a unor poeme proprii de către poetul George Nina Elian, precum și publicarea acestora în revista Altazor din Chile. Mai jos puteți descoperi unul dintre aceste poeme în limba spaniolă și limba română. CUANDO LAS HORAS DESAPARECEN Las horas desaparecen y el tiempo fluye hacia nunca Como la leche de la ubre de vaca ordeñada por los dedos agrietados de campesinas Sentadas en sillas De madera arrugada Cuando las horas desaparecen, estamos juntos en un planeta perdido En una galaxia cuyo nombre desconocido Suena por nuestras…
Să scrii literatură nu este treabă ușoară. În spatele acestei munci se ascund, de obicei, ore peste ore de documentare în materie de teorie literară, la care se adaugă cumulul de informații despre tot soiul de obiecte, despre istoria unui loc, despre obiceiuri (și astea sunt doar câteva exemple) necesare pentru a da viață unui ambient care să dea cititorului impresia de veridicitate, fără de care o operă literară ar fi doar o construcție de carton, ce se va prăbuși la prima adiere de vânt. Sigur! Toate acestea au loc atunci când vrei să scrii literatură care să rămână, să…
În cel mai recent număr al revistei EgoPHobia am realizat un studiu critic asupra cărții de memorii Pianistul. Amintiri din Varșovia, 1939-1945 (Editura Humanitas Fiction, 2019) de Władysław Szpilman, precum și asupra ecranizării acestui volum din 2002. Mai jos un scurt fragment: Władysław Szpilman (n. 1911 – d. 2000) a fost un pianist și compozitor de muzică clasică polonez, de origine evreiască. Acesta a studiat pianul la academiile din Berlin și Varșovia, devenind popular pentru aparițiile din cadrul radioului polonez. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a ascuns timp de doi ani în Varșovia, fiind ajutat către sfârșitul conflagrației…