Scriu aceste rânduri în ajun de Anul Nou, însă ele vor apărea în paginile revistei abia în 2021. Cu toate acestea, încep prin a vă ura să aveți parte de un an mai bun ca precedentul și mai plin de speranță, un cuvânt ce însoțește și revista pentru care avem planuri noi la început de an. Un prim pas îl facem în acest număr în care adăugăm literaturii române și literatură străină, căci P(RO)EZIA este despre literatura de oriunde, atâta vreme cât aceasta se ridică la standardele setate la începutul publicației. Urmează pași și în alte direcții, căci dorim să…
Dormi acolo unde somnul Ți-e întrerupt De teama vieții libere Scufundă-te în durerile coșmarului Sădit în fiecare clipă De minciunile-ți calde Rămâi în închisoarea Clădită cu mâinile tale Unde inima ți se-neacă Sau Rostește-mi numele În mijlocul nopții Când îngerii-ți veghează somnul Deschide ochii Și vino spre nicăieri Unde mirosul eternității stă la picioarele tale Te voi aștepta. PRONUNCIA MI NOMBRE Duerme desde donde tu sueño Fue interrompido Por el miedo a la vida libre Sumérgete en los dolores de la pesadilla Plantada en cada momento Por tus calientes mentiras …
A trecut cel puțin un an de când mă gândesc să pun bazele unei reviste literare care să promoveze literatura autohtonă clasică și contemporană. Și iată că a sosit momentul în care are loc lansarea primului număr al revistei P(RO)EZIA care își propune să promoveze atât autori consacrați, cât și scriitori aflați la început de drum atâta vreme cât literatura lor este una de calitate, căci unul dintre principiile de bază ale publicației este să promoveze calitatea în detrimentul cantității. De aceea, mă aștept ca de la un număr la altul sumarul să conțină titluri puține, dar însemnate pentru cei…
Anunț de început de an! Proza scurtă științifico-fantastică Ființele nopții din urmă poate fi citită pe situl Centrului String. Mai jos un scurt fragment: Noaptea… Noaptea îl bântuise pe Andrei Iorga ca o iubită neliniștită, ruinată de gelozie, o amantă ce te trage în ghearele ei și-ar vrea să nu-ți mai dea drumul vreodată, sugrumându-te cu posesivitatea dragostei sale. Tot așa și visul, un amalgam de imagini din care își mai amintea doar niște pâlpâiri estompate și incoerente… Un tunel și câteva creaturi ciudate, pe care se chinuia să și le reamintească, leoarcă de transpirație, dar pe măsură ce revenea…
În noua ediție a Arenei culturale, am realizat un studiu critic asupra romanului Calul de război de Michael Morpurgo (Editura RAO, 2012), precum și asupra ecranizării din 2011. Puteți citi mai jos un fragment al articolului din revista culturală EgoPHobia #65: Sir Michael Andrew Bridge Morpurgo (n. 1943) este un scriitor, poet și scenarist de origine engleză, cunoscut pentru romanul pentru tineret și copii, Calul de război (1982). Premiat pentru opera sa între 2003 și 2005, scriitura sa a fost categorisită ca fiind „magică” datorită temelor abordate și decorului viu. Cu toate că și-a descoperit târziu vocația, opera sa a…
Am pământ pe mâini Lutul fin în care mă voi duce După ce chiar și cenușa îmi va fi ars La crematoriul de pe deal Am pământ pe mâini Din care mă trag O fată verde Într-un iad roșu O fată verde Într-o cușcă de negru Un negru mai negru ca negrul Am pământ pe mâini Și nu mai doare Am pământ pe mâini ● MIS MANOS ESTÁN SUCIAS CON TIERRA Mis manos están sucias con tierra Con la arcilla fina en la que voy a ir Después de que incluso mis cenizas hayan sido quemadas En el crematorio de…
Au început înscrierile pentru publicarea în cadrul rubricii Lecturi potrivite / recomandate de Alexandra din revista culturală EgoPHobia #66. Textele trimise trebuie să îndeplinească condițiile de mai jos, altfel vor fi respinse automat: este acceptată atât literatura realistă, cât și cea fantastică ori științifico-fantastică, fie ea proză sau poezie; documentele trimise pot avea maxim 10 pagini A4 (în cazul prozei) sau pot conține maxim 5 poezii; textele vor fi redactate cu diacritice, folosind fontul Times New Roman, la dimensiunea 12, iar spațierea dintre rânduri trebuie să fie de 1.5; introducerea paragrafelor se va face utilizând opțiunea Ruler și liniile de…
Se scurseră astfel șase Înnoiri[i] de când îmi spun stăpâna Tărămurilor de nicăieri. În aste clipe privesc către meleagurile mele cu blândețe, așa cum nu am mai privit de mult, căci un stăpân nu e mereu blând, ci mai degrabă hotărât să-și apere tărâmurile și să își țină capul sus, știind că a făcut tot ce putea pentru ca ele să fie biruitoare. Dacă în alte Înnoiri am avut alături alți stăpâni, acum Domnul a zis că trebuie să fie o vreme a singurătății, un timp numai bun pentru a cugeta în ce parte o trebui să apuc în Înnoirea…
Recent am publicat pe platforma Noise Poetry poemul Sensul de mers spre niciunde. Iată un scurt fragment: Sensul de mers spre niciunde Versul curge ca o picătură de vin roșu Pe care l-ai supt de pe sânul meu Într-o zi de toamnă când credeam că Poliția ne va aresta Pentru că rosteam dreptatea Pentru că iubeam întunericul Pentru că lumina se stinsese
În e-revista EgoPHobia #65 puteți citi prefața volumului Versuri în chingi de fier de Andrei Iorga apărut la editura Crux Publishing. Iată un scurt fragment: Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au încercat să explice lumea și natura, iar filosofii greci presocratici au concluzionat că patru elemente fizice formau tot ce se găsește în jurul nostru, și anume focul, aerul, apa și pământul. Mai târziu, Aristotel afirma că exista un al cincilea, eterul, superior celorlalte. Având un nume derivat de la θεῖν ἀεί cu semnificația aleargă etern[1], acest element explica mișcarea circulară a corpurilor celeste ce nu au un punct de…
Volumul liric Versuri în chingi de fier de Andrei Iorga a fost pus la precomandă pe site-ul editurii Crux Publishing cu autograf, reducere și transport gratuit. Iată un scurt fragment din prefața pe care am scris-o pentru acest volum: Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au încercat să explice lumea și natura, iar filosofii greci presocratici au concluzionat că patru elemente fizice formau tot ce se găsește în jurul nostru, și anume focul, aerul, apa și pământul. Mai târziu, Aristotel afirma că exista un al cincilea, eterul, superior celorlalte. Având un nume derivat de la θεῖν ἀεί cu semnificația…
Ilustrație de Oana Alexandra Albertsen de la A Sleepy SpiritArt Discutau mai zilele trecute despre o sinucidere Produsă la ceas de noapte Pe șinele de tren topite Spuneau că dacă ar fi s-o facă Ar lua pastile să nu simtă Ca niște lași ce fug de glonțul tras de inamic Nu știau că într-o sinucidere Nu contează metoda, Ci durerea
În noua ediție a Arenei culturale, am realizat un studiu critic asupra romanului western Adevăratul curaj de Charles Portis (Editura Univers, 1979), precum și asupra ecranizării din 2010. Puteți citi mai jos un fragment al articolului din revista culturală EgoPHobia #64: Charles Portis (n. 1933 – m. 2020) a fost un scriitor american cunoscut pentru Norwood (1966) și Adevăratul curaj (1968), ambele ecranizate. Portis începe să scrie în timpul facultății pentru două ziare: Arkansas Traveler și Northwest Arkansas, iar după absolvirea studiilor își continuă cariera jurnalistică la Memphis Commercial Appeal, Arkansas Gazette și mai târziu la New York Herald Tribune.…
Anunțam la începutul lunii septembrie apariția unui nou studiu critic. De data aceasta este vorba de o analiză asupra volumului de proză scurtă Întâmplări despre niciodată de Teodora Gheorghe (Editura EIKON, 2018). Iată un scurt fragment: Pe piața românească de carte se publică mult. Avem de-a face cu numeroși autori, dintre care puțini sunt scriitori, iar acest fenomen este cu atât mai puternic în literatura fantastică autohtonă: majoritatea autorilor se confruntă cu probleme la nivelul construcției firului narativ, a personajelor și a dialogurilor, cărora le lipsește adesea elementul de veridicitate. În plus, regăsim registre stilistice sărace, marcate și de utilizarea…
De-a lungul vieții am descoperit tot felul de locuri care au lăsat o amprentă asupra mea prin timpurile pe care le evocă, iar Danemarca încă reușește să mă surprindă prin bogăția siturilor istorice care împânzesc întreaga țară. Dacă Jelling este un loc necunoscut la noi, el este unul celebrat în toată Danemarca, dar și în toată lumea. Parte din patrimoniul UNESCO începând cu 1994, aici a fost atestat istoric prima oară numele Danemarca, în jurul anului 958, pe o rună ridicată de regele Grom după moartea soției sale. Această piatră însemnată cu înscrisuri vikinge face parte dintr-un complex în care…
Au început înscrierile pentru publicarea în cadrul rubricii Lecturi potrivite / recomandate de Alexandra din revista culturală EgoPHobia #65. Textele trimise trebuie să îndeplinească condițiile de mai jos, altfel vor fi respinse automat: • este acceptată atât literatura realistă, cât și cea fantastică ori științifico-fantastică, fie ea proză sau poezie; • documentele trimise pot avea maxim 10 pagini A4 (în cazul prozei) sau pot conține maxim 10 poezii; • textele vor fi redactate cu diacritice, folosind fontul Times New Roman, la dimensiunea 12, iar spațierea dintre rânduri trebuie să fie de 1.5; • introducerea paragrafelor se va face utilizând opțiunea…
La mijlocul lunii august anunțam o nouă colaborare cu revista clujeană Apostrof. De data aceasta, în numărul 8 (2020) am scris o cronică la volumul liric Psalmi de Radu Vancu (Casa de Editură Max Blecher, 2019), cronică pe care o puteți citi online sau în publicația pe hârtie ce se găsește spre cumpărare în următoarele locuri: Librăria de Artă GAUDEAMUS Cluj-Napoca, str. Iuliu Maniu, nr. 3. Librăria Book Story Cluj-Napoca, Piața Unirii nr. 8. Rețeaua centrului de difuzare a presei INMEDIO din marile centre comerciale din țară.
Cotidianul Gândul mi-a luat un interviu despre activitatea scriitoricească și lumea literară. Iată un scurt fragment: Gândul.ro: Bine v-am găsit! Vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră! Care a fost primul contact cu lumea literară? Când ați început să scrieți și ce gen/genuri abordați? Alexandra Medaru: Bine v-am găsit! Vă mulțumesc pentru invitație. Primul contact cu lumea literară l-am avut abia în 2014, când am participat la un Atelier de Creative Writing organizat de Revista de povestiri în care publicasem cu un an înainte. Acest contact a venit cumva târziu, având în vedere că am început să îmi scriu propriile…
Mă îndreptam spre casă după ziua de muncă obositoare, de-a lungul căreia mă războisem încontinuu cu niște comunicate de presă ce trebuiau trimise de urgență și pentru care obținusem aprobările cu întârziere. Eram răvășită, chiar extenuată și abia așteptam să mă trântesc în pat să uit cu desăvârșire de ultimele ore. La un colț de bulevard am auzit un mieunat de pisică și, pentru o clipă, inima mi-a stat în loc. Apoi a început să bată cu putere, sperând că sunetul însemna ce credeam – o întâlnire ce avea să îmi însenineze întreaga seară. Curând am constatat că așa era.…
Anon (2018) este un thriller SF britanic scris și regizat Andrew Niccol, ce îi are în rolurile principale pe Amanda Seyfried și Clive Owen. Având cadrul construit într-o lume futuristă apropiată de zilele noastre, în care viața privată și anonimitatea nu mai există, pelicula urmărește un detectiv ce dă peste o tânără femeie care a reușit să scape de sistem printr-un algoritm propriu. Imaginați-vă o lume în care ochii voștri înregistrează tot ce văd, aceștia fiind echipați cu tehnologie de augmentare a realității, care arată informații despre toți cei pe care îi puteți vedea. De asemenea, tehnologia menționată permite poliției…
Platforma BookNation.ro mi-a luat un interviu despre activitatea scriitoricească și volumul Demoni și demiurgi (Editura EIKON, 2017). Iată un scurt fragment: Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine? Alexandra Medaru: M-am născut în București. Sunt scriitoare și poetă, critic literar și editor. Îmi place să scriu proză fantastică și poezie cu nuanțe simboliste și post-romantice, iar literatura din care îmi trag esența este cea clasică, cu toate că am și câțiva scriitori contemporani străini pe care îi admir, cum ar fi Haruki Murakami și Carlos Ruiz Zafón, ambii aflându-se…
În noua ediție a Arenei culturale, am realizat un studiu critic asupra romanului psihologic Viața lui Pi de Yann Martel (Editura Univers, 2007), precum și asupra ecranizării din 2012. Puteți citi mai jos un fragment al articolului din revista culturală EgoPHobia #63: Yann Martel (n. 1963) este un scriitor canadian care și-a petrecut copilăria în state precum Costa Rica, Franța, Spania și Mexic și care a continuat apoi să călătorească în diferite zone ale lumii precum Iran, Turcia sau India, acumulând astfel o experiență vastă de viață ce i-a permis să adune material pentru romanele sale. Are o diplomă în…
Au început înscrierile pentru publicarea în cadrul rubricii Lecturi potrivite / recomandate de Alexandra din revista culturală EgoPHobia #64. Textele trimise trebuie să îndeplinească condițiile de mai jos, altfel vor fi respinse automat: este acceptată atât literatura realistă, cât și cea fantastică ori științifico-fantastică, fie ea proză sau poezie; documentele trimise pot avea maxim 10 pagini A4 (în cazul prozei) sau pot conține maxim 10 poezii; textele vor fi redactate cu diacritice, folosind fontul Times New Roman, la dimensiunea 12, iar spațierea dintre rânduri trebuie să fie de 1.5; introducerea paragrafelor se va face utilizând opțiunea Ruler și liniile de…
Miercuri, 24 iunie, de la ora 18:00, pe terasa Muzeului de Artă Recentă (MARe, Bd. Primăverii nr. 15) va avea loc o lectură de poezie moderată de Claudiu Komartin, invitații acestuia fiind Răzvan Țupa și Olga Ștefan. Vor fi păstrate toate măsurile de siguranță în contextul pandemiei, iar lecturile celor doi poeți vin ca o avanpremieră a apariției unui nou număr al revistei Poesis Internațional către sfărșitul lunii iunie. Iată câteva date despre moderator și invitații săi: Claudiu Komartin (n. 1983, București) a publicat la nici 20 de ani un volum de poezie, Păpușarul și alte insomnii (Vinea, 2003, 2007),…
În e-revista EgoPHobia #63 am publicat un studiu critic despre volumul de poezie Cântec de leagăn pentru generația mea de Cosmin Perța. Mai jos puteți citi un scurt fragment: Dacă aș scrie despre autorul Cosmin Perța, foaia ar necesita un studiu separat. De la debutul său cu placheta Zorovavel (Editura Grinta, 2002), scriitorul cu origini maramureșene a publicat eseistică, poezie și proză, pentru cea din urmă obținând premiul Tânărul prozator al anului 2012 la cea de-a treia ediție a Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului. Însă nu proza lui Cosmin Perța o voi analiza în cele ce urmează, ci cântecul său de leagăn adresat…
Critica a fost împărțită cu referire la thrillerul psihologic Joker (2019). Pe de o parte, criticii de film au aclamat prestația lui Joaquin Phoenix, premiat cu Oscar pentru Cel mai bun actor, pe de altă parte povestea infamă, dar plauzibilă ce se învârte în jurul sociopatiei a fost condamnată pe alocuri. Astfel, în timp ce Mark Kermode de la The Observer și Brandon Davis aclamau filmul pentru jocul actoricesc, primul afirmând că Joker are un as în mânecă, și acesta e reprezentat de portretizarea pe care Joaquin Phoenix o aduce unui personaj ce va deveni rege (tr.m.), David Ehrlich de…
De curând am publicat pe platforma O mie de semne două poeme din manuscrisul volumului Sevraj: Suflet bântuit De la o vreme tot încerc să las în urmă Un trecut ce mă hăituie ca lupii la stână Zilele în care zăceam pe paturi de spital Tremurând ca un bețiv înainte de comă Gata, gata să se înece în propria vomă Îmi tot repet că toate au trecut Ca țigara ce arde și lasă doar scrum Că n-a fost decât un alt coșmar Ce te bântuie o dată pe an Poemul întreg îl puteți citi pe platforma O mie de semne.