Oliviu Crâznic (n. 1978) este un scriitor de literatură fantastică (premiat la nivel național și internațional), critic literar și consilier juridic. Romanul său de debut …și la sfârșit a mai rămas coșmarul (Editura Vremea, 2010) a fost numit de Mircea Pricăjan „Momentul Walpole în literatura română” (în revista culturală Familia). Despre acest volum eu am afirmat că „e o operă de artă care ar trebui să ajungă la milioane de cititori, nu pe o piață limitată cum este a noastră”, ceea ce sper să se întâmple într-o zi.
Ulterior, a publicat numeroase povestiri și nuvelete, majoritatea dintre acestea regăsindu-se în volumul de colecție Ceasul fantasmelor (Editura Crux Publishing, 2015) despre care Ștefan Bolea afirma în al său Mitternacht: „Comparat chiar de la debutul său cu Lovecraft, Poe și Baudelaire, Crâznic se remarcă în primul rând ca un stilist deosebit. Povestirile sale, finisate asemenea unor bijuterii din care nu lipsește o tușă de unheimlich (mai degrabă sublime decât frumoase), oscilează între manierism și rococo (folosesc acest termen cu admirație). Aș compara, din perspectiva atenției pentru detalii, a ornamentației strălucite (și în principiu deloc superflue), a decorativului care oscilează amfibolic între arhaism și neologism, volumul Ceasul fantasmelor cu Asamkirche din München” (în revista culturală Mozaicul nr.5/2016).
În ceea ce mă privește, am avut ocazia să îl cunosc pe Oliviu Crâznic în 2014 la prima ediție a Atelierului SF&F organizat de Bookblog.ro și Revista de Povestiri unde a fost acel profesor pe care îl priveam cu admirație din bancă pentru că îmi părea o enciclopedie vie și mai târziu aveam sa descopăr că nu mă înșelasem. Oliviu Crâznic mi-a reamintit de documentarea (teoretică, istorică etc.) pe care obișnuiam să o fac încă de pe vremea liceului (a se vedea multiplele surse folosite de Oliviu pentru conceperea propriului său roman), mi-a explicat care sunt genurile și speciile literare și mi-a arătat elementele ce trebuie luate în calcul pentru construirea unei lumi și a unei povești veridice. Acest scriitor pe care astăzi îl sărbătorim mi-a oferit o sumă de concepte deosebit de folositoare unui debutant care vrea să evolueze cu adevărat. De aceea, îi mulțumesc pentru tot ce m-a învățat și pentru onoarea și încrederea pe care mi le-a acordat atunci când mi-a propus să devin colaborator la revista culturală EgoPHobia unde Oliviu deține rubrica Studii Fantastice, el fiind consilier de imagine și colaborator permanent al publicației încă din 2011.
Dacă și voi vreți să-l ascultați pe acest om de cultură, vă îndemn să participați joi, 3 noiembrie, de la ora 16:00, la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, sala 130 unde va vorbi alături de scriitoarea Ana-Maria Negrilă despre Lumi ficționale în literatura modernă.