SCI+FI FEST – o explorare literară

SCI+FI FEST, organizat de revista Știință & Tehnică, sprijinită de Centrul Cultural Casa Artelor, Primăria Sectorului 3, Primăria Municipiului București și ARCUB, s-a desfășurat între 30 septembrie și 1 octombrie la Biblioteca Națională a României, fiind un festival dedicat printre altele științei, tehnologiei, astronomiei, dar și literaturii SF.

Sâmbătă am fost și eu prezentă la acest eveniment, începând cu ora 15:00, însoțită fiind de fosta mea colegă de la Secția 14, Maria Bumbar, pentru a participa la un eveniment intitulat Dune și Star Trek – impact direct asupra culturii românești, organizat de editura Crux Publishing și avându-i drept oratori pe scriitorii și criticii literari Ana-Maria Negrilă și Oliviu Crâznic.

Acest eveniment mi-a atras atenția încă de la început tocmai datorită celor doi. Pe Oliviu Crâznic l-am cunoscut în 2014 la Atelierul SF&F la care am participat și este un om de cultură ale cărui discursuri prezintă mereu aspecte interesante și mai puțin cunoscute de către publicul larg, de aceea îndrăznesc să spun că am întotdeauna ce învăța de la el, iar pe Ana-Maria Negrilă am avut ocazia să o cunosc în cadrul unui cenaclu al Secției 14 unde a comentat alături de noi și ne-a recomandat diverse cărți, una dintre ele – Gramatica practică a limbii române actuale de Ada Iliescu – aflându-se de ceva timp în biblioteca mea.

img_2783

Evenimentul a fost unul pe măsura așteptărilor mele. Dintre cei doi a luat mai întâi cuvântul Ana-Maria Negrilă care a vorbit despre influența Dune și despre faptul că romanul său, Regatul sufletelor pierdute din Seria Stelarium, prezintă anumite aspecte similare cu opera lui Frank Herbert, care a avut parte de mai multe ecranizări, una dintre acestea fiind cea în regia lui David Lynch din 1984.

14527618_1180377348675008_483957720_n

Sursa: IMDb

Apoi a preluat cuvântul Oliviu Crâznic, venind cu opinii pertinente la adresa seriei Star Trek, despre care a afirmat că a avut un impact puternic asupra României mai ales în anii ’90, influențând mentalitatea, cultura, dar și literatura SF autohtonă.

14580583_1180377288675014_542950891_n

Sursa: IMDb

Referitor la cea din urmă, tot Oliviu Crâznic afirma că influența Star Trek se regăsește inclusiv în volume scrise de autori români contemporani, unul dintre aceștia fiind Ciprian Mitoceanu în romanul În sângele tatălui din Seria Predestinare Genetică.

img_2786

Chiar și Oliviu Crâznic a introdus elemente inspirate din Star Trek în cea de-a patra secțiune a volumului Ceasul fantasmelor (intitulată Întâlnire cu Ermengaarde).

img_2787

Una dintre recomandările făcute de scriitorul și criticul literar privind serialul Star Trek se referă la introducerea acestuia în programa școlară a elevilor români. Și susțin această idee, având în vedere că seria Star Trek îți prezintă civilizații extrem de diferite care interacționează între ele și urmărind-o cu atenție poți trage multe învățături de pe urma ei, iar copiii și adolescenții au nevoie de astfel de lecții pentru a-și forma imaginația, personalitatea și caracterul.

După încheierea acestui eveniment, am pornit alături de Maria Bumbar într-o scurtă plimbare pe la standurile editurilor prezente la festival unde am reîntâlnit-o pe Andreea Sterea de la Crux Publishing, pe ai săi colaboratori Milena Reinherz și Alex Sutiu, dar și pe Haralambie Ionescu (unul dintre cei mai buni cunoscători ai literaturii fantastice, fie aceasta autohtonă sau străină). De asemenea, am avut ocazia să îl cunoaștem pe scriitorul român Costi Gurgu (stabilit în Canada), invitat în cadrul evenimentului Scriitorul de la capătul lumii.

Cam așa a fost la SCI+FI FEST pentru mine, nu pentru că nu aș fi vrut să aflu mai mult despre astronomie, știință și tehnică, ci pentru că mă aflu într-un proces de revenire treptată! Și abia aștept să fie deplină!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s