Un nou studiu critic a apărut în revista culturală EgoPHobia. Mai jos puteți citi un scurt fragment:
Ciprian Mitoceanu (n. 1976) este un scriitor român de horror, SF, fantasy și thriller, absolvent al Universității Ștefan cel Mare, specializarea Istorie – Geografie. În anul 2007, debutează cu romanul Colții (Ed. Tritonic). A publicat numeroase proze scurte în reviste SF autohtone, dar și în antologii de gen alături de scriitori precum George R. R. Martin, Norman Spinrad sau Amdi Silvestri, iar în 2014 a debutat în limba engleză cu povestirea Little Mothers (Massacre Magazine). Alături de Amendamentul Dawson (apărut inițial în 2012 la Ed. Millennium Books), are alte trei volume publicate la Ed. Crux Publishing, și anume : În sângele tatălui (2015), Insula Diavolului (2016) și Față în față (2016).
Amendamentul Dawson (Ed. Crux Publishing, 2017) se încadrează în curentul literar postmodernist, stilul funcțional beletristic, categoria estetică a comicului, genul literar epic, specia literară a romanului științifico-fantastic, subspecia literară a distopiei.
Titlul romanului, Amendamentul Dawson, face referire la două elemente centrale ale operei lui Ciprian Mitoceanu: legea și politicianul Dawson. Regăsim în America un sistem în care indivizii sunt împărțiți în categorii în baza inteligenței și a performanței personale, iar cel de-al doilea amendament (cel care dă și numele romanului) obligă cetățenii inferiori să se sacrifice în favoarea categoriei superioare. Mai exact, când Brendan Malcom, un individ din clasa A4+, are nevoie de un transplant de inimă, John Barton, aparținând clasei C+, este obligat prin amendament să își doneze organele.
Întreaga acțiune a romanului este centrată în jurul lui Barton, fiind spusă prin intermediul perspectivei narative omnisciente. Aventura sa începe când refuză să se sacrifice pentru individul superior lui, alegând viața în detrimentul morții. Nu numai se va confrunta John cu o lume care îl va trata ca pe un inamic al statului, ci va afla și despre protestele împotriva unui sistem din ale cărui reguli nu ieșise niciodată până la declanșarea conflictului cu politicianul Dawson. Reușind să fugă din clinica de transplant, acesta va găsi refugiu în canalizarea orașului alături de oamenii-șobolan, iar însuși Dawson va trimite după acesta patru vânători de recompense pentru a căpăta inima lui Barton. Răsturnări de situație vor ține cititorul cu sufletul la gură, iar deznodământul va surprinde victoria supraomului în fața individului inferior.
Dintre cărțile lui Mitoceanu cel mai mult mi-a plăcut primul volum al seriei „Predestinare genetică”.
ApreciazăApreciază
🙂
ApreciazăApreciază