A sosit momentul să anunț că a doua ediție a Arenei culturale este acum online în revista EgoPHobia #47. De data aceasta am supus analizei romanul Mic dejun la Tiffany de Truman Capote și ecranizarea acestuia din 1961. Mai jos găsiți un scurt fragment din studiul pe care îl puteți citi în întregime aici.
Truman Capote (n. 1924 – m. 1984), născut Truman Streckfus Persons (și-a schimbat numele în Truman Garcia Capote după tatăl vitreg, Joseph Capote, care l-a înfiat), a fost un scriitor și scenarist american. Începuturile carierei sale scriitoricești se leagă de literatura gotică sudistă, grăitor în acest sens fiind romanul Alte glasuri, alte încăperi. Mai târziu a dezvoltat interesul pentru un stil de scriere jurnalistic, punând bazele romanului-reportaj construit cu personaje și evenimente reale datorită operei de succes Cu sânge rece. Alte lucrări reprezentative ale autorului american sunt Harfa de iarbă, Mic dejun la Tiffany sau Muzică pentru cameleoni.
Mic dejun la Tiffany (Ed. Univers, Colecția Cotidianul, 2006) aparține stilului funcțional beletristic, categoriei estetice a comicului (comicul este prezent inclusiv în utilizarea numelor pentru a sublinia personalitățile și calitățile personajelor. De exemplu, numele eroinei principale, Holly Golightly, format din verbul to go – a merge și adverbul lightly – ușor, este sugestia unei femei ce trece cu ușurință prin viață, nume potrivit tinerei care se autocaracterizează ca fiind o „Călătoare”; Rutherford Rusty Trawler – Trawler înseamnă o navă comercială de mari dimensiuni și aflăm de-a lungul firului epic că Rusty are o avere, de unde referința comercială. Mai mult, utilizarea adjectivului Rusty – ruginit – se află în strânsă legătură cu figura ștearsă a bărbatului aflat, la sfârșitul poveștii, la cel de-al patrulea divorț), subcategoriei estetice satirice horațiene (ce se caracterizează prin utilizarea unui ton blând și degajat cu referire la criticarea viciilor sociale), genului literar epic, speciei literare a romanului de moravuri (este un roman de dimensiuni mici; argumente sunt următoarele: titlul primei ediții a fost Breakfast at Tiffany’s – A short Novel and Three Stories: House of Flowers, A Diamond Guitar, A Christmas Memory; axa temporală este îndelungată, între întâlnirea naratorului cu barmanul Joe Bell și evenimentele amintite de personajul-narator trecând mai „mulți ani”; întâmplările sunt clar delimitate temporal; opera are un număr mare de personaje, printre care unele principale – Holly și naratorul –, și unele secundare – Doc Golightly, José Ybarra-Jaegar, Sally Tomato etc.; de asemenea, opera lui Capote redă destinele acestor personaje – al lui Holly, incert, al naratorului, care publicase în cele din urmă două povestiri, al lui Rusty Trawler, aflat la cel de-al patrulea divorț etc.), fiind o operă clasică a literaturii universale.